23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Nove okužbe s koronavirusom na Balkanu

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 53 novih okužb z novim koronavirusom. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, skupno 727. Na Kosovu so potrdili 97 novih okužb, prvič od 29. junija pa covid-19 tam ni zahteval življenj. V Severni Makedoniji so potrdili 99 novih okužb in osem smrtnih žrtev. V Črni gori pa so prvič potrdili več kot 200 novih okužb.

V Srbiji je v bolnišnicah na zdravljenju 437 bolnikov s covidom-19, od tega 38 na ventilatorjih, potem ko so v zadnjem dnevu na ventilator priključili še pet bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 99 novih okužb, umrlo je še osem bolnikov, skupno 631. Trenutno je aktivnih 1895 primerov okužbe, poroča Tanjug.

V Črni gori so medtem v zadnjih 24 urah zabeležili največ na novo okuženih od začetka epidemije covida-19. Ob 839 testiranjih so potrdili 216 novih okužb, kar pomeni, da je je bil pozitiven vsak četrti testirani, je sporočil črnogorski inštitut za javno zdravje.

Črnogorski epidemiologi so porast števila novih okužb po političnih zborovanjih in parlamentarnih volitvah 30. avgusta pričakovali, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Trenutno je v Črni gori 1451 aktivnih primerov okužbe oz. 230 na 100.000 prebivalcev. V zadnjem dnevu so v tej državi covidu-19 podlegli trije ljudje, skupno pa 112.

V BiH porast števila okuženih z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 299 novih okužb z novim koronavirusom, kar je opazen porast v primerjavi s prejšnjimi tremi dnevi. V preteklem dnevu je zaradi covida-19 umrlo še pet ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Federaciji BiH so potrdili 227 novih okužb. Nove okužbe niso potrdili le v Posavskem kantonu. V tej entiteti so potrdili še štiri smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.

V Republiki srbski pa so potrdili 72 novih okužb, od tega 36 v Banjaluki.

Oblasti v BiH se trenutno osredotočajo predvsem na delovanje in ukrepe v šolah, da bi v teh ustanovah preprečili širjenje novega koronavirusa. Vodja inštituta za javno zdravje Republike srbske Branislav Zeljković je danes zatrdil, da so razmere v šolah pod nadzorom in da jih ne nameravajo avtomatično zapreti, če bo potrjena okužba.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine