23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Diplomat dr. Božo Cerar: Obisk Pompea v Sloveniji popravlja absurdno situacijo odnosov z ZDA v zadnjih desetih letih

V preteklosti smo imeli praktično deset let v odnosih z ZDA res absurdno situacijo. Političnega dialoga med državama praktično ni bilo. To je bilo obdobje odkritega spogledovanja Slovenije z nedemokratičnimi režimi ruskega in iranskega tipa. Mimogrede, tovrstna politika je bila v nasprotju z našimi temeljnimi zunanjepolitičnimi dokumenti in dejal bi tudi z zunanjepolitičnimi cilji, ki smo si jih zadali ob naši osamosvojitvi. Obisk ministra Pompea tako predstavlja neko vrsto normalizacije odnosov z ZDA,” je načrtovan visoki obisk ameriškega zunanjega ministra Mikea Pompea v Sloveniji komentiral nekdanji ambasador v ZDA in dober poznavalec zunanje politike dr. Božo Cerar. Obisk Pompea v Sloveniji je po njegovem mnenju tudi zasluga aktivnega pristopa zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja.

 

Približuje se obisk ameriškega zunanjega ministra Mikea Pompea v Sloveniji, ki se bo med svojo turnejo po Evropi v četrtek ustavil tudi v Sloveniji in se srečal s slovenskim zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem in celotnim državnim vrhom. Med drugim se je slovenska vlada odločila z ZDA podpisati izjavo o varnosti telekomunikacijskih omrežij, ki posredno predstavlja poskus izključitve kitajskega podjetja Huawei iz 5G omrežij v Sloveniji. Za mnenje o sodelovanju Slovenije z ZDA  in o vplivu dogovora o tehnologiji 5G smo povprašali nekdanjega slovenskega ambasadorja v ZDA dr. Boža Cerarja.

Kaj predstavlja obisk visokega predstavnika Pompea za Slovenijo na zunanjepolitičnem področju?
Gre za pomemben dogodek in enega svetlejših trenutkov slovenske diplomacije. Obiski ameriških državnih sekretarjev pri nas so namreč zelo redki. Če se ne motim, smo imeli zadnji tak bilateralni obisk leta 1997, ko nas je obiskala Madeleine Albright. Tovrstni bilateralni obiski ali pa srečanja dveh ministrov ob robu mednarodnih konferenc bi morali biti seveda veliko bolj pogosti. ZDA in Slovenija sta prijateljski demokratični državi, pripadata istemu krogu vrednot, sta zaveznici v Natu in ZDA predstavlja tudi enega od naših strateških partnerjev.

Ali se vam zdi, da je slovenska zunanja politika namenila več pozornosti nedemokratičnim režimom, kot je to naprimer Rusija?
V preteklosti smo imeli praktično deset let v odnosih z ZDA res absurdno situacijo. Političnega dialoga med državama praktično ni bilo. To je bilo obdobje odkritega spogledovanja Slovenije z nedemokratičnimi režimi ruskega in iranskega tipa. Mimogrede, tovrstna politika je bila v nasprotju z našimi temeljnimi zunanjepolitičnimi dokumenti in dejal bi tudi z zunanjepolitičnimi cilji, ki smo si jih zadali ob naši osamosvojitvi. Obisk ministra Pompea tako predstavlja neko vrsto normalizacije odnosov z ZDA. Slovenija za razliko od Jugoslavije ni neka neuvrščena država, ki bi balansirala med Washingtonom in Moskvo, ali bila slednji celo bližje. Z njo imamo lahko normalne odnose, vendar smo članica EU in Nata oziroma če hočete Zahoda. Vrednote na katere prisegamo, se močno razlikujejo od ruskih ali kitajskih. In to seveda mora priti do izraza tudi v naših zunanjepolitičnih odnosih.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine