14.9 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Predsednik vlade Janez Janša: Evropska komisija prižgala zeleno luč za turistične bone; vladna koalicija opoziciji ponuja sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije

Premier Janez Janša je danes na Twitterju sporočil, da je Evropska komisija prižgala zeleno luč za načrte slovenske vlade o izdaji turističnih bonov. S tem se je odzval na sicer neuradne informacije, da Evropska komisija še preučuje morebitne posledice tega slovenskega ukrepa z vidika evropskih pravil o državnih pomočeh.

V Evropski komisiji se glede tovrstnih navedb uradno še niso odzvali. Poudarjajo sicer, da vse ukrepe v kontekstu krize novega koronavirusa obravnavajo prednostno.

Državni zbor bo tretji protikoronski sveženj, ki vključuje tudi turistične bone, potrjeval v petek, nato pa bo vlada podrobnosti glede bonov opredelila v uredbi, ki bo pripravljena v prihodnjih dneh.
Država naj bi vsem prebivalcem Slovenije izdala bone, ki jih bo mogoče koristiti za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji.

Turistične bone bodo prejele osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, in sicer rojene do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajše pa v višini 50 evrov. Koristiti jih bo mogoče do konca leta.

Boni bodo predvidoma prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki.

Koalicija opoziciji predlaga obnovitev partnerstva za razvoj

Vladna koalicija je danes strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Kot je v pogovoru na Televiziji Slovenija povedal premier Janeza Janša, gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008.

“Predlagamo enak pristop, torej možnost opozicijskih strank, da sodelujejo pri pripravi ključnih zakonskih projektov, ki jih bo treba sprejemati, ne da gredo v koalicijo ali prevzamejo odgovornost,” je v intervjuju dejal Janša. Ugotavlja namreč, da zaradi izzivov, ki čakajo državo, “potrebujemo širše sodelovanje”. “Na ta način smo v mandatu 2004-2008 uskladili 52 sistemskih zakonov,” je dejal.

V sporazumu, ki ga je Janša objavil na Twitterju, bi vse stranke in poslanca manjšin ugotovili, da Slovenijo po spopadu z epidemijo novega koronavirusa čaka pomembno obdobje gospodarskega okrevanja, ko je nujno sprejemati nekatere sistemske reforme, ki so potrebne za napredek. Pri tem bi izrazil voljo in namero, da omenjene naloge in cilje oblikujejo skupaj, ne glede na to ali so posamezne stranke podpisnice v koaliciji ali opoziciji.

S sporazumom bi stranke dogovorile tudi pravila sodelovanja, pri čemer sporazum določa, da nobene od podpisnic ne zavezuje k vnaprejšnjemu soglasju k posameznim zakonom, prav tako v ničemer ne vpliva na ustaljene postopke delovanja opozicije. Podpisnice bi določile tudi konkreten, terminsko določen program aktivnosti.

Podpisnice bi ustanovile tudi t. i. partnerski svet, kot posvetovalni organ, v kateri sodelujejo predstavniki vseh.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine