25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Na območju Policijske uprave Ljubljana so policisti posredovali v več kot dvesto dogodkih; motoristi previdno!

V  preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 363  klicev  za  posredovanje  v  interventnih  dogodkih.  Od  navedenih so policisti  s  področja  kriminalitete  obravnavali  60 dogodkov, s področja javnega  reda  in  miru  96  dogodkov  in  s  področja prometne varnosti 51 dogodkov.

Policisti  so  med drugim s področja kriminalitete obravnavali 11 tatvin, 8 vlomov  (v petih primerih je ostalo pri poskusu) in 9 primerov poškodovanja tuje  stvari.  Posredovali  so v primeru nasilja v družini, kjer še zbirajo obvestila  in  bodo  o  vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

S področja prometne varnosti so obravnavali 7 prometnih nesreč z materialno škodo   in  6  nesreč  z  lahkimi  telesnimi  poškodbami.  Trem  večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

S  področja kršitev javnega reda in miru so policisti intervenirali 34 krat na javnem kraju in 15 krat v zasebnem prostoru.

Med  3.  4  .2020, od 6. ure in 4. 4. 2020, do 6. ure, policisti Policijske uprave  Ljubljana  med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne  meje  niso izsledili in prijeli tujcev , ki bi nezakonito prestopili državno mejo.

Kriminaliteta

Na  območju  Šiške je bilo vlomljeno v kokošnjak, od koder so bile odtujene kokoši. Škoda znaša okoli 150 evrov.

Na  območju  Grosuplja  je  bilo  vlomljeno  v  svečomat,  od koder je bilo odtujeno več sveč. Škoda znaša okoli 350 evrov.

Na  območju  Most  je  bilo  vlomljeno v skladišče, od koder je bil odtujen elektro material. Škoda znaša okoli 1000 evrov.

Požarrna nevarnost

V petek, nekaj po 12. uri smo bili obveščeni o požaru na vrhu Vovar pri kraju Gozd pri Kamniku. Na kraju so gasilci požar uspeli pogasiti, policisti pa so ugotovili, da je domačinu pri kurjenju trave in grmičevja, ogenj ušel izpod nadzora. Izdan mu je bil plačilni nalog zaradi kurjenja v času razglašene velike požarne ogroženosti.

V petek, okoli 15.30 smo bili obveščeni o požaru na območju Kamnika. Na kraju so gasilci požar uspeli pogasiti, policisti pa so ugotovili, da je domačin kuril vejevje. Izdan mu je bil plačilni nalog zaradi kurjenja v času razglašene velike požarne ogroženosti.

V petek, okoli nekaj po 9. uri smo bili obveščeni o požaru na območju Iga.

Na kraju so gasilci požar uspeli pogasiti, policisti pa so ugotovili, da je domačinka kurila vejevje. Izdan ji je bil plačilni nalog zaradi kurjenja v času razglašene velike požarne ogroženosti.

S sončnimi dnevi smo v zadnjih dneh, kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti, ponovno obravnavali več požarov in nedovoljenega kurjenja v naravnem okolju. V večini primerov je bilo ugotovljeno, da je do požarov prišlo pri sežiganju vejevja in drugega materiala pri različnih spomladanskih opravilih, posledično pa je to pomenilo uporabo interventnih služb, predvsem gasilcev in policistov.

Prav gasilci in policisti sodijo med poklice, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja korona virusa. Da jih ne bi dodatno obremenili in bi čim več gasilcev in policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse na pazljivost pri opravilih v naravi.

Prometne nesreče

V petek, nekaj po 18. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči v Domžalah v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesar. Nesrečo je povzročil kolesar, ki se je pripeljal po napačni strani ceste, nato pa s kolesom zapeljal čez prehod za pešce, zato je voznik osebnega vozila trčil vanj. Kolesar se je v nesreči lažje poškodoval. Vozniku osebnega vozila je bil odrejen preizkus z alkotestom, ki je pokazal rezultat 0,54 mg/l alkohola v izdihanem zraku, zato so mu policisti izdali plačilni nalog in začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Skrbniku mladoletnega kolesarja je bil izdan plačilni nalog zaradi opustitve nadzorstva in vožnjo po napačni strani vozišča.

V petek, okoli 12. ure je pri Trgu revolucije v Trbovljah prišlo do prometne nesreče v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Nesrečo je povzročila voznica osebnega vozila, ki ni upoštevala rdeče luči na semaforju in zato trčila v voznika, ki je pravilno pripeljal skozi križišče z njene desne strani. V nesreči se je voznica lažje poškodovala in je bila z reševalnim vozilom odpeljana v SB Trbovlje. Policisti so ji izdali plačilni nalog.

V petek, okoli 17. ure so policisti na Vrhniki obravnavali prometno nesrečo v kateri je voznik osebnega vozila zaradi nepravilnega premika trčil v vozilo druge voznice. Po nesreči je nato s kraja odšel peš. Policisti so ga v bližini kraja nesreče izsledili in mu odredili preizkus z alkotestom, ki je pokazal rezultat 0.76 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Povzročitelj nesreče se je nameraval s kraja odpeljati, zato mu je bilo odrejeno pridržanje in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prav tako pa mu je bil izdan plačilni nalog zaradi žaljenja in neupoštevanja ukazov policistov, ter nepravilnega premika z vozilom. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola bodo zoper njega podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče. V postopku so tudi ugotovili, da je voznik kršil Odlok o začasni omejitvi gibanja, zato bodo podali predlog za uvedbo postopka na Zdravstveni inšpektorat.

V soboto, okoli 23. ure smo bili obveščeni o nesreči na območju Mengša, ki jo je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo povzročil voznik osebnega vozila, ki je trčil v ograjo ob objektu. V nesreči se ni nihče poškodoval.

V postopku so policisti ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, saj je alkotest pokazal rezultat 0,73 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče. Ker je na kraju žalil tudi lastnike objekta mu je bil izdan plačilni nalog, prav tako pa bo podan predlog za uvedbo postopka na Zdravstveni inšpektorat, saj so se v vozilu nahajale še druge osebe.

Na Policijski upravi Ljubljana ugotavljamo, da se večina prometnih nesreč v zadnjem obdobju, ko je na cesti manj prometa, pripeti zaradi neprilagojene hitrosti in neupoštevanja pravil prednosti, v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola. Stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč ostaja visoka.

Motoristi previdno!

Prihajajo tudi lepi pomladni dnevi, ko cesta privabi mnogo motoristov. Vožnja z motorjem v občini sicer ni prepovedana, vam pa odsvetujemo vožnjo, saj so v primeru nesreče tudi zdravniške ekipe omejene. Če se odločite za vožnjo z motorjem, bodite odgovorni, previdni, upoštevajte omejitve hitrosti, poskrbite za vidnost ter uporabljajte zaščitno opremo in čelado.

Vsi udeleženci v prometu se moramo zavedati, da cesta ni poligon in da s svojim nespametnim ravnanjem na cesti ogrožamo ne samo druge udeležence v prometu, ampak v tem času neodgovorno ravnamo tudi zaradi povečane možnosti širjenja okužbe z nalezljivimi boleznimi.

Kljub temu, da je promet redkejši, se morajo udeleženci v cestnem prometu ravnati po prometnih predpisih. Policisti opozarjamo, da kljub povečanju izvajanja drugih nalog, urejanje in nadzor cestnega prometa ostaja ena izmed naših prioritet in bomo zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov dosledno ukrepali.

Vir: Policijska uprava Ljubljana

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine