13.4 C
Ljubljana
sreda, 1 maja, 2024

V posmeh vsem drugorazrednim državljanom: Bojan Albreht, prijatelj Zorana Jankovića, v rekordnem času dobil gradbeno dovoljenje

Bojan Albreht, bivši Jankovićev mestni svetnik in lastnik Zlatarne Celje je v rekordnih 97 dneh dobil vso gradbeno dovoljenje za gradnjo svojega luksuznega hotela Atower na Bavarskem dvoru v Ljubljani. Na drugi strani Ljubljane pa isto ministrstvo – ministrstvo za okolje – še vedno dopušča škandalozno gradnjo kanalizacijskega kanala C0.

 

V preteklosti so slovenski mediji že poročali o sporni gradnji hotela Atower na Bavarskem dvoru v Ljubljani. V glavni vlogi pa lastnik Zlatarne Celje in bivši Jankovičev mestni svetnik Bojan Albreht. Ker ta za gradnjo ni imel ustreznih dovoljenj, je inšpekcija v preteklosti zaustavila gradnjo luksuznega hotela.

Žal se je še enkrat prikazala dvolična vloga ministrstva za okolje in prostor. Zaradi močnih kapitalskih in političnih dejavnikov ljubljanskega župana Zorana Jankovića je Albreht v rekordnem času dobil celotno gradbeno dovoljenje za gradnjo svojega luksuznega hotela. Veliko podjetnikov za svoje investicije in širjenje proizvodnje čaka po več kot pet ali deset let zaradi nerazumljivih birokratskih postopkov na omenjenem ministrstvu. Lep primer so več kot desetletne težave Joca Pečečnika pri obnovi Plečnikovega stadiona za ljubljanskim Bežigradom. Albreht in ljubljanski župan Zoran Janković pa sta dosegla še eno izmed  pomembnih simbolnih zmag.

Gradbeni stroji delali naprej kljub prepovedi inšpekcije
Bojan Albreht je sicer po prvotnih načrtih želel zgraditi stolpnico z dragimi stanovanji, toda vmes si je premislil ter začel načrtovati svoj sanjski hotel Atower. Sedež v mestnem svetu je zasedal do lokalnih volitev 2018 kot član Liste Zorana Jankoviča. S tem pa je vzpostavil odlične povezave na ljubljanski občinski upravi. Kot je v preteklosti pisal Siol, naj bi inšpekcijski nadzor že maja ugotovil več sumov kršitev. Že takrat je inšpekcija od Zlatarne Celje zaradi neustrezne projektne dokumentacije zahtevala zaustavitev del in ureditev dokumentacije v roku petih mesecev.  Inšpekcija je ukaz o zaustavitvi del izdala že 1. julija 2019. A ne glede na prepoved, so gradbeni stroji brneli še naprej.

Kanal C0 kaže dvolično vlogo ministrstva za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor je še vedno talec poslovnih interesov ljubljanskega župana Zorana Jankoviča. Na eni strani se hitro pomaga dolgoletnemu političnemu in poslovnemu partnerju Zorana Jankoviča pri gradnji hotela v središču Ljubljane. Na drugi strani Ljubljane pa se prav tako zaradi interesov Jankoviča izvaja škandalozna gradnja kanala C0 na zaščitenem območju Natura 2000.

Godlja je še toliko hujša, da gradbeni stroji izvajajo gradnjo brez dovoljenj na zemljiščih zasebnih lastnikov, ki se odločno upirajo omenjeni gradnji. V preteklosti so uradniki ministrstva za okolje tudi v javnosti zatrjevali, da bodo prekinili sporno gradnjo. A sedaj je ostalo le pri besedah. Preprosti drugorazredni državljan pa lahko sanja o vplivu, ki ga ima prvorazredni poslovni in politični krog okoli ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine