12.2 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Kardinal Basetti: Največji problem migracij je, ker migrante Evropejci zelo slabo sprejemamo

Tokrat izpostavljamo izjavo kardinala Gualtiera Bassettija, sicer predsednika italijanske škofovske konference, ki je spregovoril o migrantskem vprašanju. Ker nimamo dobesedne celotne izjave, navajamo poročilo radia Vatikan.

 
Za kardinala Bassettija je nasprotje med odprtimi in zaprtimi pristanišči »napačna dilema«, saj je prej kot to, potrebno razumeti, kaj se zgodi tem osebam, ko pridejo v Italijo. Namen je »izgradnja države, ki je sposobna prepoznati in ovrednotiti razlike ter zagotoviti enake pravice in dostojanstvo. Pri migrantskem vprašanju so v ospredju resnica, spoštovanje in dostojanstvo, šele nato gre za pravno ali ekonomsko vprašanje. Zato je po kardinalovih besedah potrebno »vsem pomagati razumeti, zakaj je toliko ljudi primoranih bežati v tako tragičnih pogojih« in kaj se zgodi ob prihodu v Evropo.Predsednik Italijanske škofovske konference je nato spomnil, da število migrantov v zadnjih letih ne narašča več: resnični problem je po njegovih besedah slab sprejem, ki sicer nudi streho nad glavo in hrano, vendar pa ne spodbuja srečanja z okolico ali vsaj določene oblike integracije. Ena izmed njih bi bili lahko različni jezikovni ali poklicni tečaji, ki morejo preprečiti, da bi bili migranti skoraj primorani k potisnjenosti na rob in v nepravilnosti, ki v mnogih Italijanih ustvarjajo strah in sovražnost.
 
Komentar uredništva: Takšna stališča zlasti italijanskih škofov ne presenečajo glede na dejstvo, da cerkvene ustanove na račun sprejemanja migrantov od države (Italije) dobivajo najmanj 21 evrov na dan na enega migranta, kar pomeni, da lahko migracije postanejo del zaslužka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine