22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Jožef Lenart: Vse dosedanje stimulalcije za višjo zaposljivost v Slovenski vojski neučinkovite

Uredba o posebnih denarnih nagradah ob sklenitvi in podaljšanju pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski je diskriminatorna.

Poslanec Jožef Lenart je na ministra za obrambo Karla Viktorja Erjavca naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z neenako obravnavo vojaških uslužbencev. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Na strani Sindikata vojakov Slovenije sem zasledil, da se je s 1. 1. 2020 začela uporabljati delna sprememba plačnega sistema v SV in sicer v obliki Uredbe o posebnih denarnih nagradah ob sklenitvi in podaljšanju pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski.

Na osnovi te Uredbe se na novo zaposlenim vojaškim uslužbencem in osebam, ki se jim pogodba o zaposlitvi ponovno podaljšuje za določen čas, v novih pogodbah zagotovi izplačilo ene povprečne mesečne plače v Sloveniji  za vsako leto podaljšanja oziroma zaposlitve. Z drugimi besedami bi lahko trdili, da ste vsem, ki podaljšajo pogodbe o zaposlitvi, obljubili »trinajsto plačo«. Ukrep je bil gotovo uveden iz razloga prevelikega odliva in premajhnega priliva uslužbencev – »negativne fluktuacije«. 

Glede neuspešnega popolnjevanja kadrov v Slovenski vojski smo se že večkrat pogovarjali, zato bi bil ta ukrep nekako logičen, če ne bi bil diskriminatoren. Kadri, ki so že dalj časa v kolektivu, so običajno najbolj usposobljeni in imajo sklenjene pogodbe za nedoločen čas.

Za nedoločen čas zaposleni uslužbenci so se v svoji stiski in preobremenjenosti, predvsem pa ob občutku, da se jim spet dogaja krivica, obrnili na Sindikat vojakov Slovenije.

Civilne osebe in vojaški uslužbenci, ki so v Slovenski vojski večinoma zaposleni za nedoločen čas, so preverjeni strokovnjaki svojih profilov. To so vzdrževalci opreme, organizatorji logistike ter prehrane … Brez teh vojska ne more dobro delovati. Ob tem se jim zaradi premajhnega števila vojakov odrejajo tudi razna dežurstva in delovne naloge iz delokroga vojakov. 

Glede na navedeno me zanima:

1. Zakaj ste zaposlene za nedoločen čas izvzeli iz omenjene Uredbe? Namreč iz Slovenske vojske ne odhajajo le zaposleni za določen čas, ampak vsi nezadovoljni zaposleni. S takšnim različnim obravnavanjem je gotovo, da  boste imeli vedno več  nezadovoljnih zaposlenih in vedno večji odliv.

2. Kakšno je trenutno število vojaških uslužbencev zaposlenih za določen čas ter za nedoločen čas?

3 Kakšne metode motiviranja in stimulacij, tudi denarnih nagrad, imate  za nagrajevanje stalnosti zaposlitve za osebe, ki so v Slovenski vojski zaposlene za nedoločen čas, in kako to, da te metode ne vplivajo na ohranjanje delovnih mest?

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine