23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Afera Kuverta: Kos ščiti korupcijo po Balkanu!

Medtem ko se je Kosov ugled v Sloveniji dobesedno stalil, ko je bila javnost obveščena o tem, kako si je polnil žepe na račun državne NLB in ko je prišlo na dan, da je KPK pod njegovim vodstvom kar 17-krat kršila zakonodajo, pa na Balkanu o tem še niso obveščeni ali pa se za to ne zmenijo. Kot kaže, imajo sami dovolj težav s korupcijo; v Črni gori tako razburja afera Kuverta, v okviru katere tožilstvo preiskuje domnevno podkupovanje. Znani podjetnik naj bi bivšemu županu Podgorice izročil kuverto z denarjem, zdaj pa se želi v zadevo vmešati še odbor za antikorupcijo črnogorskega parlamenta. Zakaj naj bi omenjeni odbor pri tem prekoračil svoje pristojnosti, pa je za Vijesti pojasnjeval kar Kos!

Zloglasni nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos poleg svojih poslov na račun Nove Ljubljanske banke najde čas tudi za “balkanske posle”. Črnogorske Vijesti so tako v četrtek poročale, da je Kos, ki ga opišejo kot neodvisnega strokovnjaka za korupcijo, ocenil, da tamkajšnji parlamentarni odbor za antikorupcijo nima zakonskih pristojnosti za poizvedovanje o preiskavi v zvezi z odmevno afero Kuverta. Na stran tožilstva se je Kos postavil takole: “Tožilstvo je avtonomno, da opravlja svoje delo, in politika se tu nima kaj vmešavati. Potem, ko se zadeva zaključi, lahko poizveduje tožilstvo, če to želi. Menim, da ne obstaja zakonska podlaga za ravnanje skupščinskega odbora. Čeprav je odbor za antikorupcijo, nima pravice, da se vmešava v neodvisne organe.”

V odmevni aferi Kuverta naj bi podjetnik izročil denar županu Podgorice
Člani odbora za antikorupcijo so namreč zahtevali, da specializirani državni tožilec Milivoje Katnić septembra pride na zaslišanje ter da pred tem dostavi izsledke preiskave Kuverta. Ta je to zavrnil, pri čemer se je skliceval na 147. člen tamkajšnjega zakona o državnem tožilstvu, ki pravi, da tožilstvo ni dolžno poročati omenjenemu parlamentarnemu odboru, še posebej pa ne o tekočih zadevah in njihovi vsebini. Odbor je nato zahteval pojasnilo predsednika skupščine, kolegij pa ni sprejel končnega stališča o Katnićevi zavrnitvi, da odboru dostavi omenjeno posebno poročilo. Slednje je nato odbor zahteval od vrhovnega državnega tožilca Ivice Stankovića, rok pa so mu postavili 4. septembra. Naslednja seja delovnega telesa je namreč predvidena za 11. september, na njej pa so nameravali obravnavati posebno poročilo tožilstva.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine