Pasica
Pasica

Šport

Peter Prevc zmagovalec zadnje tekme v sezoni v PlaniciSlovenski skakalni šampion Peter Prevc (283,7 točke) je zmagovalec zadnje tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih pred domačimi navijači v Planici. Prevc, ki je bil tretji po prvi seriji, je v finalu skočil do rekorda Bloudkove skakalnice pri 142 metrih in ugnal vse tekmece. Z zmago je napredoval tudi na drugo mesto v svetovnem pokalu.

Z današnjim dnem je komaj 21-letni Prevc na najlepši možen način končal izjemno uspešno sezono. "Danes se mi je res vse izšlo po željah, v mojih skokih ni bilo veliko napak. Tudi razmere so bile zelo poštene za vse skakalce, lahko rečem, da smo danes videli eno najbolj 'fair' tekem sezone. Zelo sem zadovoljen," je dejal skakalec iz Dolenje vasi, ki je z zmago prehitel Freunda tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala in sezono končal na drugem mestu.

"Energijo za takšen nastop sem potegnil iz občinstva. Hvala vsem, ki so se danes tukaj v dežju zbrali pod Poncami," je še dejal Prevc in razkril: "Danes je zagotovo eden najlepših dni v mojem življenju. Zmagati pred domačimi navijači je res pravi užitek!"

Planica: Za ekipno slovo od sezone zmaga Avstrijcev, Slovenci petiPredzadnja tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih v sezoni 2013/14 je bila ekipna preizkušnja skakalcev na prenovljeni Bloudkovi velikanki v Planici. Za konec dvojnega sobotnega sporeda, začele so ga ženske s finalno tekmo, so v moški ekipni preizkušnji zmago slavili Avstrijci, Slovenija je bila peta.

V svetovnem pokalu je bilo vse odločeno že pred zadnjo tekmo, nedeljsko posamično preizkušnjo v Planici. V petek je veliki globus dokončno pristal v rokah Kamila Stocha, v boju za drugo mesto sta ostala slovenski adut Peter Prevc in poolimpijsko prerojeni Nemec Severin Freund.

Danes pa so imeli Slovenci teoretično še nekaj možnosti za preboj oziroma odločilen napad na drugo mesto pokala narodov (tudi v tej konkurenci imajo prvo mesto že zagotovljeno Avstrijci), a so s petim mestom v težavnih vremenskih razmerah - tekmovalce in gledalce v Planici, slednjih je bilo tokrat manj od pričakovanj in precej manj kot zadnja leta na sobotni spored planiškega praznika, je pošteno motil predvsem dež, ki je v drugi seriji zoprno zavladal dolini pod Poncami -, nazadnje ostali pri končnem tretjem mestu.

Deskar Žan Košir Sloveniji privozil osmo kolajnoSlovenski deskar Žan Košir je Sloveniji v Sočiju priboril še osmo odličje. V paralelnem slalomu je osvojil srebro, potem ko je v finalu za 11 stotink izgubil dvoboj z Rusom Vicom Wildom. Bron je osvojil Avstrijec Benjamin Karl. Devetindvajsetletni Tržičan je bil bronast že v paralelnem veleslalomu.

Drugi slovenski predstavnik v izločilnih bojih Rok Marguč je po dveh počasnejših vožnjah od tekmeca Nemca Patricka Busslerja izpadel v osmini finala. Na koncu je zasedel 12. mesto.

Rok Flander je bil v kvalifikacijah prepočasen za najboljših 16 in bil 22., Izidor Šušteršič pa je odstopil v prvi vožnji kvalifikacij. Brez nadaljevanja je s 23. mestom kvalifikacij ostala tudi edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik.

V ženski kategoriji je zmagala Avstrijka Julia Dujmovits. Srebro je osvojila Nemka Anke Karstens, ki je po prvi finalni vožnji vodila, a je v drugo storila napako in zaostala za 12 stotink. Nemški uspeh je z bronom dopolnila Amelie Kober.

Še sedma medalja na ZOI: Žan Košir do olimpijskega brona v paralelnem veleslalomuSlovenski deskar na snegu Žan Košir je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojil bronasto odličje v paralelnem veleslalomu, potem ko je v malem finalu premagal Nemca Patricka Busslerja za 2,26 sekunde. Zlato je osvojil Rus Vic Wild, srebro pa Švicar Nevin Galmarini.

Rok Marguč in Rok Flander sta obstala v četrtfinalu. Marguč, na koncu peti, je v četrtfinalu za devet stotnik sekunde zaostal za Švicarjem Nevinom Galmarinijem, Rok Flander, na koncu šesti, pa za štiri desetinke sekunde za Busslerjem.

Izidor Šušteršič je izpadel v kvalifikacijah z 21. časom, med dekleti je Gloria Kotnik končala na 24. mestu.

"Ko smo že mislili, da nas v Sočiju nič več ne more presenetiti, ste nam s svojim sijajnim vijuganjem podarili še en dan iz sanj," je v čestitki deskarju Žanu Koširju, ki je v paralelnem veleslalomu osvojil bron, zapisal predsednik republike Borut Pahor. Bronastemu Koširju je na Twitterju čestitala tudi vlada.

"S srčnostjo, nadarjenostjo, trdim delom in odrekanji ste osvojili že precej odličij. A olimpijski bron ima poseben lesk in so vanj vtkani vse vaše znanje in izkušnje," je napisal Pahor ob zadnji dobri novici iz Sočija. Slovenija ima na teh olimpijskih igrah že rekordnih sedem medalj, dve zlati, eno srebrno in po novem štiri bronaste.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)