Politika

Kako komunisti obračajo zgodovino na glavo; danes znova zbor pred sodiščemPo tistem, ko je predsednik SDS Janez Janša odšel v zapor, je bilo jasno, da ne bo ostalo samo pri zaporu, ampak se bodo preko medijev nadaljevale še bolj surove diskvalifikacije in pritiski. Pa ne samo na Janšo osebno, ampak na vse, ki še podpirajo/podpiramo slovensko pomlad in še nismo podlegli vsegliharskemu sindromu, ki v svojem bistvu močno spominja na stockholmski sindrom. Torej identifikacijo z agresorjem, ki postane neke vrste idol.

Če so pred volitvami vsaj slovenski škofje pokazali, da jim ni vseeno za Slovenijo in da še niso okuženi, pa volilni rezultat kaže na to, da se kolesje slovenske tranzicije tudi med slovenskimi katoličani pač vrti po svoje. Kar ni nič novega. Osebno celo poznam katoličane, ki so se pred tremi leti pohvalili, kako so volili Pozitivno Slovenijo, pred kratkim pa so svoj glas namenili »stranki brez programa«. Kdo ve, morda je to tudi posledica prizadevanja domnevno najbolj katoliškega »zaresnega« poslanca, ki se je pred dnevi na tviterju kar sam razgalil, ko je dejal, da bi rad »dejanšiviziral« slovensko Cerkev.

Toda, kaj dejansko pomeni »dejanševizacija«? Tu ne gre za nič drugega kot za poskus postkomunistične nomenklature, da bi vso zgodovino obrnila na glavo (kar pravzaprav počne že od nekdaj) in zlomila še poslednje upornike, ki jih zgodovinski spomin še ni zapustil. Peinkiherjevo obtoževanje v ponedeljkovi izdaji Dela je samo delček v mozaiku teh poskusov, kako laž narediti za resnico. In obratno. A tu še zdaleč ne gre samo za oseben odnos do Janše. Gre za veliko več. Namreč za odnos do resnice in pravice. Ali smo pripravljeni iskati resnico ali pa se zadovoljimo z navidezno resnico, ki nam jo ponuja postkomunistična nomenklatura s svojimi »hanzijevskimi« mediji.

Cerar stranke povabil na prva srečanja, SDS izvzetaPredsednik zmagovite stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je vse nove parlamentarne stranke, z izjemo SDS, povabil na prva srečanja, so za STA današnje poročanje Dela potrdili v SMC. Srečanja, ki jih gre razumeti kot začetek pogovorov za novo koalicijo, bodo potekala od četrtka do sobote.

V SMC so pojasnili, da gre za prva srečanja, brez prisotnosti medijev. Zato točen termin in kraj srečanj nista znana. Prav tako za zdaj ni znano, ali se bodo odzvale vse povabljene stranke. Doslej si sicer nobena od novoizvoljenih strank v DZ ni zaprla vrat za pogovore s Cerarjem, le SDS.

SDS je tudi edina stranka, ki jo je najverjetnejši novi mandatar že vnaprej izključil iz pogovorov za sodelovanje v koaliciji. Cerar je sicer dejal, da si želi mavrično koalicijo, a po drugi strani čvrsto in programsko aktivno.

V javnosti se že ugiba o možnih kombinacijah strank za novo vlado, ob čemer pa so nekatere stranke že napovedale, da bodo vztrajale pri svojih programskih načelih oziroma ne bodo popuščale.

Kučanov agent trosi neumnosti v Delu in blati Janeza JanšoNekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Anton Peinkiher je v intervjuju za Delo zatrdil, da je bil Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Prav tako naj bi z nestrokovnim delom ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene. Seveda gre za neumnosti brez primere, saj je ravno Janša kot obrambni minister novo nastajajoče države poskrbel, da se je slovenska teritorialna obramba uspešno zoperstavila agresiji JLA leta 1991. Novo nastala država pa je po vojni za Slovenijo dobavljala orožje sosednji Hrvaški in BiH v skladu z odločitvijo slovenskega predsedstva, ki ga je takrat vodil Milna Kučan.

Po besedah Peinkiherja Janševe zlorabe v funkciji obrambnega ministra segajo v leto 1990, za to pa naj bi bil najbolj odgovoren nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek, pred njim pa tudi Lojze Peterle. “Ko so se pod preprogo pospravile reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država,” je dejal v pogovoru.

Drnovšek naj bi tako preprečeval razčiščevanje in klicanje k politični odgovornosti, vplival naj bi tudi na parlamentarno komisijo, ki je preiskovala orožarske posle. Kot je dejal Peinkiher, je bil leta 1999 sam zaslišan kor priča pred t. i. Mogetovo komisijo, a je posnetek njegovega zaslišanja izginil.

Govor Simone Pavlič pred Vrhovnim sodiščem RS: Tukaj sem, ker občutim krivicoTukaj sem, ker občutim krivico, ki se dogaja v Sloveniji in ker mi je mar za pravico in resnico. Sodba v zadevi Patria je zame povod, da je zadnji čas, da začnemo aktivno delovati za korenito spremembo družbe. Slovenija je polna kajmebrigarstva, pasivnosti in vsegliharstva. Zgleda kot da nam je vseeno, da državo in njene institucije vodijo ljudje, ki so aktivno nasprotovali osamosvojitvi in ne znajo drugega kot živet od privilegijev. Potreben je korenit miselni preobrat, da nič ne pade iz neba, da je potrebna vsakodnevna borba za boljši jutri in da ni normalno, ni logično in ni pošteno, da nekdo sedi v zaporu, ker je neznanega dne, ob neznanem času, na neznanem kraju prejel obljubo nagrade. Ob takih sodbah bi nam morali zvoniti vsi alarmi v glavah, da je nekaj močno narobe. Da ne govorimo o nenehnem napadanju in blatenju katoliške Cerkve, skrunjenju simbolov slovenske države, inkriminirani so vsi trije ključni osamosvojitelji – tisti, ki so za to državo največ naredili. To ni normalno in temu se je potrebno odločno upret.

Gašper Blažič: Kaj se je v resnici zgodilo na volitvahVsake parlamentarne volitve navadno prinesejo za seboj tudi takšne in drugačne analize rezultatov oz. interpretacije, zakaj je nekdo zmagovalec in/ali poraženec. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Čeprav v pogojih proporcionalnega volilnega sistema, kot ga imamo v Sloveniji, z volitvami nobena od strank, ki pride v parlament, nima zagotovljenega zmagovalnega statusa, pa so si ocenjevalci enotni, da je največja zmagovalka drugih zaporednih predčasnih volitev Stranka Mira Cerarja, ki je celo presegla rezultat Drnovškove LDS iz leta 2000. Med zmagovalce se lahko uvrsti tudi DeSUS, ki je tretja med parlamentarnimi strankami in je močno izboljšala svoj položaj glede na prejšnje volitve, ter Združena levica, ki je povsem nov faktor v slovenski parlamentarni demokraciji – in to nikakor ne najmanjši. Med poražence pa ocenjevalci največkrat uvrščajo SDS, SD ter vse dosedanje parlamentarne stranke, ki so izpadle iz parlamenta (SLS, DL, PS). »Srečna« poraženka je morda le Alenka Bratušek, ki je parlamentarni prag ujela tako rekoč »za rep«.

Tomaž Ivešić za Časnik: Sumljivi marksistiKo je marca 1948 Josip V. Stalin poslal svoje ogorčeno pismo Komunistični partiji Jugoslavije, je v njem Svetozarja Vukmanovića-Tempa, Milovana Đilasa, Aleksandra Rankovića, Borisa Kidriča in Edvarda Kardelja označil za »sumljive marksiste«, ki po njegovem gredo po isti poti kot Trocki. Politična in življenjska pot slednjega pa je dovolj zgovorna.

 

Kdo pravi, da se zgodovina ne ponavlja?
Kardelj, Đilas in Kidrič so se nato poglobili v Marxa, da bi se vrnili k »prvotni resnici«. Kmalu so ugotovili, da so Marxa vsi narobe brali in da so jugoslovanski komunisti edina komunistična sila, ki je to sedaj 'pogruntala' prav v ideji samoupravljanja in Marxovega slogana: »Tovarne delavcem!« Naši vrli mladi marksisti gredo po podobni poti. Tudi oni se baje poglabljajo v Marxa in ponovno ugotavljajo, da vsi ostali socializmi, ki so obstajali, niso bili »pravi« (demokratični) socializmi. Neki spletni komentar je celo razglasil, da je Luka Mesec pravi naslednik Edvarda Kardelja, torej enega izmed »sumljivih marksistov«.

Ivan Štuhec za Družino: Šampanjec s pelinom Slovenija je politični shizofrenik. Na evropskih volitvah smo volili desno, na državnozborskih pa levo. Takšni smo, navzven eno, navznoter drugo. Sploh vemo, kaj bi radi in kam bi radi šli? Očitno nam je bližja putinizacija kakor evropeizacija. V kateri politični blok bo vstopila stranka Mira Cerarja, se v Družini sprašuje Ivan Štuhec.

Če si kdo misli, da se je mogoče izogniti temam, ali smo za restavracijo socializma ali smo za demokracijo, se moti. Ob tem vprašanju gre za konceptualne odločitve, ki se vedno znova pojavljajo v dilemah: ali več zasebnega ali več javnega, ali več proevropske politike ali več Erjavčevega koketiranja z Rusijo.

 

 

 

Te in druge konceptualne dileme bodo tudi Mira Cerarja potisnile v en ali drugi ideološki blok. Državo je dobil v katastrofalnem stanju in to stanje so mu pripravili tisti, ki jih bo verjetno imel v koaliciji, Pahor-Lukšičev SD in Janković-Bratuškova PS.

Skušajmo najti racionalni odgovor na vprašanje: Zakaj so volivci nagradili Erjavčev DeSUS? DeSUS je vodil ministrstvo za zdravstvo. In kaj so na tem ministrstvu naredili? Pobegnili so iz njega in čakajo verjetno na Zemljaričevo smrt, da bo tam konec korupcije. Že samo primer DeSUS pove vse o političnih miselnih dometih slovenskega volilnega telesa, ki pa na drugi strani Erjavcu kot nekdanjemu obrambnemu ministru ne verjame, da Janša pri Patrii ni imel nič.

Podobnih nelogičnosti je v tokratnih volilnih rezultatih kolikor jih hočemo. Od tiste, da čez prag zleze bivša premierka, ki nas je potopila v milijardne dolgove, do onega, da izpade SLS. Od tiste, da mediji kritizirajo Janšev kult osebnosti, hkrati pa prej zgradijo Jankovićevega, sedaj pa Cerarjevega. Če so kje ovce v volilnem telesu, potem so to tisti, ki kar naprej bezljajo za "novimi" obrazi v novi embalaži.

Davek rezultata teh volitev bomo začeli plačevati od jeseni naprej. V zmagovalni torti je veliko grenkobe in v šampanjcu pelina. Gospod Cerar, na zdravje, sklene komentator.

Boštjan M. Turk: Izid volitev je velik poraz zdravega razumaZa mnenje o nedeljskih predčasnih volitvah ter njihovem izidu smo povprašali tudi publicista in političnega komentatorja dr. Boštjana M. Turka, ki meni, da te volitve »velik poraz zdravega razuma in morale v državi«, saj jih tako jih sprejemajo tudi najbolj ugledni svetovni mediji, med njimi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kot pravi Turk, so se volitve odvile »v zadušujočem ozračju razčlovečenja vodje opozicije, ki se je kazalo v njegovem priprtju in v seriji juridičnih napadov tik pred 13. Julijem«. Takrat je, kot pravi Turk, je trpelo Janševo osebno dostojanstvo. »Vozili so ga - četudi glede begosumnosti ni obstajal nikakršen razlog - v marici, medijem na očeh. To je atentat ne samo na njegovo osebno integriteto, temveč predvsem na integriteto njegove družine in dveh malih otrok, ki sta - in bosta, ko se bosta tega bolj zavedla, trpela po nedolžnem.«

»Ta žalostni dan bo po svoji sramoti ostal v večnem spominu republike. Vse, kar bo iz njega sledilo, bo omadeževano s tem. Najbolj tragično tudi je, da bo najverjetneje prav demokrščanska stranka prispevala svoj delež judeževih novcev k zadnjem projektu večnega režiserja iz ozadja. Zgodovina se presenetljivo ponavlja, žalostnim zgledom propadanja navkljub,« svoj komentar zaključuje dr. Boštjan M. Turk.

G. B.

Stranke nadaljujejo z analizami volitev; SDS o prihodnjih potezahGlasovi po pošti, ki jih je objavila Državna volilna komisija, razmerij med strankami v novem sklicu DZ niso spremenili. Stranke nadaljujejo z analizami volilnih rezultatov. SDS je pripravljena pogojno zamrzniti napovedane ukrepe glede dela v DZ. Predsednik PS Zoran Janković pa priznava, da so pošteno izgubili, a očitno ostaja na vrhu stranke.

Izvršilni odbor SDS je namreč sklenil, da so pripravljeni zamrzniti ukrepe glede svojega dela v DZ, ki so jih napovedali po objavi prvih rezultatov nedeljskih volitev, če bodo stranke, ki tvorijo parlamentarno večino, in predsednik republike Borut Pahor dali javno zavezo, da bodo po razveljavitvi sodbe v zadevi Patria omogočili razpis novih volitev.

Po razglasitvi vzporednih rezultatov volitev v nedeljo je sicer podpredsednik SDS Zvonko Černač napovedal, da poslanci SDS v DZ ne bodo prevzeli nobene funkcije ter da se bodo o sodelovanju na sejah odločali selektivno. Za takšno potezo so se odločili, ker po njihovem mnenju volitve niso bile poštene, zato njihov rezultat ni bil legitimen.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)