Politika

Petra Janša pred Vrhovnim sodiščem RS: Gospod Masleša, do kdaj še?Objavljamo govor, ki ga je danes pred Vrhovnim sodiščem RS imela novinarka Demokracije Petra Janša. Govor je toliko bolj zanimiv, saj govori tudi o zgodbah, ki smo jih še nedavno objavljali v Demokraciji, predvsem o tridesetletni kalvariji gospe Cvete Stepanjan.

 

"Dober dan, dragi prijatelji. Danes nisem tu le v svojem imenu, ampak v imenu vseh, ki se jim godi v nebo pijoča krivica na sodiščih. To niso zgodbe, ki jih piše življenje. To so zgodbe ljudi, ki jih piše slovensko krivosodje, prestreljeno z miselnostjo totalitarizma - ta pa je odličen humus za mafijske rabote. Velik del slovenskega pravosodja se tako brezsramno igra z usodami državljanov, ker se lahko. »Od botrov posvečeni« v sodbe zapišejo le voljo Popit – Bavconovega preročišča, ki kazensko pravo razumejo kot orodje za odstranjevanje razrednega sovražnika. S pomočjo pravosodja ali bolje krivosodja pa ohranjajo tudi monopole v gospodarstvu, šolstvu, kulturi, medijih, diplomaciji, itn. Sicer pa lahko skoraj vsak dan vidite, po čigavih standardih sodijo, tamle, na drugi strani ceste, ko nam nekaj odposlancev Popit Bavconovega preročišča maha z jugoslovanskimi zastavami in poveličuje diktatorja Tita, zaradi katerega je trpelo in umiralo na tisoče ljudi.

Primc: Po 23 letih samostojnosti smo spet tam, kjer smo bili na začetkuAleš Primc je v Sloveniji v zadnjem času znan kot voditelj Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Rodil se je leta 1973 in odraščal v Štepanjskem naselju v Ljubljani. Po končani Gimnaziji Poljane je študiral filozofijo in leta 1996 diplomiral s tezo »Problem duhovnih znanosti pri Diltheyju, Heideggru in Gadamerju«. Že v študentskih letih se je angažiral v podmladku Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) oz. pri Mladih krščanskih demokratih, kjer je bil konec devetdesetih let tudi predsednik. Po letu 2000 je bil aktiven v SLS, precej časa je vodil tudi ljubljanski mestni odbor SLS.

Pred nekaj leti je bil predsednik glavnega odbora SLS, vendar se je po sporu s tedanjim predsednikom SLS Bojanom Šrotom s položaja umaknil. Primc je namreč konec avgusta 2008 zahteval odstop Bojana Šrota z mesta predsednika SLS, ker je slednji deloval predvsem v korist svojega brata Boška Šrota (tedaj predsednika uprave Pivovarne Laško), vendar so organi stranke Šrota podprli. Že leta 2001 je sodeloval v kampanji pred referendumom o oplojevanju samskih žensk, pred dvema letoma pa je bil vodja kampanje proti novemu družinskemu zakoniku. V zadnjem času se je angažiral kot član Odbora za človekove pravice in temeljne svoboščine, imenovanega Odbor 2014, saj nastopa predvsem kot voditelj vsakodnevnih shodov pred ljubljanskim vrhovnim sodiščem. Znan je tudi kot publicist, saj je med drugim avtor biografije Ivana Omana, prvega predsednika Slovenske kmečke zveze. Z družino živi v Ljubljani, zaposlen pa je na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Protestniki pred vrhovnim sodiščem: »Masleša povej, koliko časa še?«Včeraj so se ljudje ponovno odzvali pozivu Odbora 2014 za protest pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije, kjer je množica vzklikala: »Masleša povej, koliko časa še?«.

Za danes je ponovno napovedal protestni shod na isti lokaciji in ob istem času.

Proteste so pospremile tudi izjave podpornikov Janeza Janše:
• Jure Ferjan: »Čas je za Evropsko Slovenijo, čas je za svobodno Slovenijo!«.
• Gospod Pupis: »Hočem državo, ki bo delala za dobro poštenih ljudi!«
• Božo Predalič: »Danes moramo sprožiti proces dokončne osamosvojitve naše države, kjer bodo spoštovane človekove pravice.«
• Božo Predalič: »Na Roško smo hodili tudi zato, ker smo želeli pravno in pravično državo.«
• Anže Logar: »Naloga vsakega izmed nas je, da naredi vse kar je v njegovi moči, da bo Slovenija končno postala pravna in demokratična država.«
• Anže Logar: »Bomo dovolili, da se v Sloveniji v 21. stoletju uveljavijo načela vojaških sodišč iz 19. stoletja?«

Kako komunisti obračajo zgodovino na glavo; danes znova zbor pred sodiščemPo tistem, ko je predsednik SDS Janez Janša odšel v zapor, je bilo jasno, da ne bo ostalo samo pri zaporu, ampak se bodo preko medijev nadaljevale še bolj surove diskvalifikacije in pritiski. Pa ne samo na Janšo osebno, ampak na vse, ki še podpirajo/podpiramo slovensko pomlad in še nismo podlegli vsegliharskemu sindromu, ki v svojem bistvu močno spominja na stockholmski sindrom. Torej identifikacijo z agresorjem, ki postane neke vrste idol.

Če so pred volitvami vsaj slovenski škofje pokazali, da jim ni vseeno za Slovenijo in da še niso okuženi, pa volilni rezultat kaže na to, da se kolesje slovenske tranzicije tudi med slovenskimi katoličani pač vrti po svoje. Kar ni nič novega. Osebno celo poznam katoličane, ki so se pred tremi leti pohvalili, kako so volili Pozitivno Slovenijo, pred kratkim pa so svoj glas namenili »stranki brez programa«. Kdo ve, morda je to tudi posledica prizadevanja domnevno najbolj katoliškega »zaresnega« poslanca, ki se je pred dnevi na tviterju kar sam razgalil, ko je dejal, da bi rad »dejanšiviziral« slovensko Cerkev.

Toda, kaj dejansko pomeni »dejanševizacija«? Tu ne gre za nič drugega kot za poskus postkomunistične nomenklature, da bi vso zgodovino obrnila na glavo (kar pravzaprav počne že od nekdaj) in zlomila še poslednje upornike, ki jih zgodovinski spomin še ni zapustil. Peinkiherjevo obtoževanje v ponedeljkovi izdaji Dela je samo delček v mozaiku teh poskusov, kako laž narediti za resnico. In obratno. A tu še zdaleč ne gre samo za oseben odnos do Janše. Gre za veliko več. Namreč za odnos do resnice in pravice. Ali smo pripravljeni iskati resnico ali pa se zadovoljimo z navidezno resnico, ki nam jo ponuja postkomunistična nomenklatura s svojimi »hanzijevskimi« mediji.

Cerar stranke povabil na prva srečanja, SDS izvzetaPredsednik zmagovite stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je vse nove parlamentarne stranke, z izjemo SDS, povabil na prva srečanja, so za STA današnje poročanje Dela potrdili v SMC. Srečanja, ki jih gre razumeti kot začetek pogovorov za novo koalicijo, bodo potekala od četrtka do sobote.

V SMC so pojasnili, da gre za prva srečanja, brez prisotnosti medijev. Zato točen termin in kraj srečanj nista znana. Prav tako za zdaj ni znano, ali se bodo odzvale vse povabljene stranke. Doslej si sicer nobena od novoizvoljenih strank v DZ ni zaprla vrat za pogovore s Cerarjem, le SDS.

SDS je tudi edina stranka, ki jo je najverjetnejši novi mandatar že vnaprej izključil iz pogovorov za sodelovanje v koaliciji. Cerar je sicer dejal, da si želi mavrično koalicijo, a po drugi strani čvrsto in programsko aktivno.

V javnosti se že ugiba o možnih kombinacijah strank za novo vlado, ob čemer pa so nekatere stranke že napovedale, da bodo vztrajale pri svojih programskih načelih oziroma ne bodo popuščale.

Kučanov agent trosi neumnosti v Delu in blati Janeza JanšoNekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Anton Peinkiher je v intervjuju za Delo zatrdil, da je bil Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Prav tako naj bi z nestrokovnim delom ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene. Seveda gre za neumnosti brez primere, saj je ravno Janša kot obrambni minister novo nastajajoče države poskrbel, da se je slovenska teritorialna obramba uspešno zoperstavila agresiji JLA leta 1991. Novo nastala država pa je po vojni za Slovenijo dobavljala orožje sosednji Hrvaški in BiH v skladu z odločitvijo slovenskega predsedstva, ki ga je takrat vodil Milna Kučan.

Po besedah Peinkiherja Janševe zlorabe v funkciji obrambnega ministra segajo v leto 1990, za to pa naj bi bil najbolj odgovoren nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek, pred njim pa tudi Lojze Peterle. “Ko so se pod preprogo pospravile reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država,” je dejal v pogovoru.

Drnovšek naj bi tako preprečeval razčiščevanje in klicanje k politični odgovornosti, vplival naj bi tudi na parlamentarno komisijo, ki je preiskovala orožarske posle. Kot je dejal Peinkiher, je bil leta 1999 sam zaslišan kor priča pred t. i. Mogetovo komisijo, a je posnetek njegovega zaslišanja izginil.

Govor Simone Pavlič pred Vrhovnim sodiščem RS: Tukaj sem, ker občutim krivicoTukaj sem, ker občutim krivico, ki se dogaja v Sloveniji in ker mi je mar za pravico in resnico. Sodba v zadevi Patria je zame povod, da je zadnji čas, da začnemo aktivno delovati za korenito spremembo družbe. Slovenija je polna kajmebrigarstva, pasivnosti in vsegliharstva. Zgleda kot da nam je vseeno, da državo in njene institucije vodijo ljudje, ki so aktivno nasprotovali osamosvojitvi in ne znajo drugega kot živet od privilegijev. Potreben je korenit miselni preobrat, da nič ne pade iz neba, da je potrebna vsakodnevna borba za boljši jutri in da ni normalno, ni logično in ni pošteno, da nekdo sedi v zaporu, ker je neznanega dne, ob neznanem času, na neznanem kraju prejel obljubo nagrade. Ob takih sodbah bi nam morali zvoniti vsi alarmi v glavah, da je nekaj močno narobe. Da ne govorimo o nenehnem napadanju in blatenju katoliške Cerkve, skrunjenju simbolov slovenske države, inkriminirani so vsi trije ključni osamosvojitelji – tisti, ki so za to državo največ naredili. To ni normalno in temu se je potrebno odločno upret.

Gašper Blažič: Kaj se je v resnici zgodilo na volitvahVsake parlamentarne volitve navadno prinesejo za seboj tudi takšne in drugačne analize rezultatov oz. interpretacije, zakaj je nekdo zmagovalec in/ali poraženec. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Čeprav v pogojih proporcionalnega volilnega sistema, kot ga imamo v Sloveniji, z volitvami nobena od strank, ki pride v parlament, nima zagotovljenega zmagovalnega statusa, pa so si ocenjevalci enotni, da je največja zmagovalka drugih zaporednih predčasnih volitev Stranka Mira Cerarja, ki je celo presegla rezultat Drnovškove LDS iz leta 2000. Med zmagovalce se lahko uvrsti tudi DeSUS, ki je tretja med parlamentarnimi strankami in je močno izboljšala svoj položaj glede na prejšnje volitve, ter Združena levica, ki je povsem nov faktor v slovenski parlamentarni demokraciji – in to nikakor ne najmanjši. Med poražence pa ocenjevalci največkrat uvrščajo SDS, SD ter vse dosedanje parlamentarne stranke, ki so izpadle iz parlamenta (SLS, DL, PS). »Srečna« poraženka je morda le Alenka Bratušek, ki je parlamentarni prag ujela tako rekoč »za rep«.

Tomaž Ivešić za Časnik: Sumljivi marksistiKo je marca 1948 Josip V. Stalin poslal svoje ogorčeno pismo Komunistični partiji Jugoslavije, je v njem Svetozarja Vukmanovića-Tempa, Milovana Đilasa, Aleksandra Rankovića, Borisa Kidriča in Edvarda Kardelja označil za »sumljive marksiste«, ki po njegovem gredo po isti poti kot Trocki. Politična in življenjska pot slednjega pa je dovolj zgovorna.

 

Kdo pravi, da se zgodovina ne ponavlja?
Kardelj, Đilas in Kidrič so se nato poglobili v Marxa, da bi se vrnili k »prvotni resnici«. Kmalu so ugotovili, da so Marxa vsi narobe brali in da so jugoslovanski komunisti edina komunistična sila, ki je to sedaj 'pogruntala' prav v ideji samoupravljanja in Marxovega slogana: »Tovarne delavcem!« Naši vrli mladi marksisti gredo po podobni poti. Tudi oni se baje poglabljajo v Marxa in ponovno ugotavljajo, da vsi ostali socializmi, ki so obstajali, niso bili »pravi« (demokratični) socializmi. Neki spletni komentar je celo razglasil, da je Luka Mesec pravi naslednik Edvarda Kardelja, torej enega izmed »sumljivih marksistov«.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)