Pasica
Pasica

Politika

Goričani: Komu je  potrebna žaljiva ideološka provokacija? "Poveličevanje komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita, nosilca režima, zaradi katerega so bili ubiti in preganjani stotisoči, je nemoralno in nesočutno dejanje, ki nas izriva iz evropskega civilizacijskega kroga," je skupina 71 goriških javnih osebnosti ogorčena ob obnovi kamnitega napisa TITO na Sabotinu nad Novo Gorico, ki po njihovem predstavlja "poskus rehabilitacije titoizma". Pristojne organe pregona ter institucije pravne države pozivajo, da "ustrezno ukrepajo in preprečijo nelegalni poseg v prostor na Sabotinu".

 

 

 

Izjavo 71 goriških javnih osebnosti v nadaljevanju objavljamo v celoti:

"Po zlomu fašizma in nacizma, ko je z nastopom demokracije leta 1990 propadel še komunistični totalitarizem, so bili tudi v našem delu Evrope ustvarjeni osnovni pogoji za trajen mir, napredek in sožitje na osnovi spoštovanje do vseh, ki so bili žrtve uničujočih zločinskih režimov. Podpisniki izjave z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je z ravnanji, kot je ponovno vzpostavljanje Titovega kulta, ogroženo krhko ravnovesje v našem narodu. To neevropsko hujskaško početje usodno razdvaja slovenske ljudi na obeh straneh meje in ogroža obstoj našega naroda na tem področju.
Iz medijev smo izvedeli, da skupina posameznikov obnavlja kamniti napis TITO na Sabotinu nad Novo Gorico. Obnova napisa, pravzaprav gre za povsem novo postavitev, je sicer že opravljena, 8. maja pa naj bi napis zasvetil v soju bakel. Dogodek organizira območna Zveza borcev za vrednote NOB, ki se financira tudi iz javnih sredstev.

Podpisani državljanke in državljani, ki javno delujemo v goriškem in primorskem prostoru, ogorčeni protestiramo proti vsakršnemu propagiranju totalitarizmov in njihovih vodij! Poveličevanje komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita, nosilca režima, zaradi katerega so bili ubiti in preganjani stotisoči, je nemoralno in nesočutno dejanje, ki nas izriva iz evropskega civilizacijskega kroga. Provokacija, ki se napoveduje, pomeni hkrati žalitev žrtev in prizadejanje novih bolečin svojcem ter vsem, ki so trpeli zaradi komunizma. Komu je potrebna ta ideološka grobost, ki razdvaja že tako razrahljano sožitje v slovenski naciji?

Fišer, Masleša in Pličanič v en glas: Izjavo IDU o Sloveniji zavračamoMednarodna demokratska zveza (IDU) je na zasedanju izvršilnega odbora minuli petek v Madridu sprejela izjavo, v kateri izraža zaskrbljenost nad stanjem v Sloveniji, posebej kar se tiče pravosodja.

Ker nas je zanimalo, kaj bo v zvezi z izjavo IDU o Sloveniji storilo slovensko pravosodje, smo novinarska vprašanja poslali najodgovornejšim na tem področju.

Tako smo za komentar prosili generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo ter ministra za pravosodje Senka Pličaniča. Omenjeni izjavo IDU o Sloveniji ocenjujejo kot neutemeljeno, jo zavračajo ali pa se v političen diskurz ne bodo vključevali.

 

 

 

IDU obsoja pristransko pravosodje, ki predstavlja zlorabo vladavine prava

IDU je v posebni izjavi o Sloveniji, ki jo je izvršilni odbor sprejel soglasno minuli petek, drugi dan srečanja v Madridu, in je objavljena na spletni strani IDU, zapisala, da se z zaskrbljenostjo seznanja s pripombami Evropske komisije glede nezadovoljivega stanja v slovenskem pravosodnem sistemu in potrebe po nadaljnjih reformah. Zveza ponovno potrjuje svoje prepričanje, da je močan, neodvisen pravosodni sistem bistven element vladavine prava in demokratične družbe. IDU tudi obsoja selektivno sodstvo kot žalitev vladavine prava. Podpira svojo članico, stranko SDS, in njena prizadevanja za krepitev vladavine prava in neodvisnost pravosodja. IDU poziva slovensko vlado in druge postkomunistične države, naj uzakonijo in izvedejo učinkovite lustracijske zakone.

IDU je sprejel tudi posebne izjave o Venezueli, Ukrajini in Gruziji. IDU tako obsoja agresijo na Ukrajino ter pričakuje odločne korake NATO pri sodelovanju z državami, ki jih agresija ogroža. Od oblasti v Venezueli IDU terja spoštovanje človekovih pravic in zaustavitev nasilja proti opoziciji. Gruzijsko vlado IDU opozarja pred uporabo dvojnih meril v sodstvu in poziva k spoštovanju vloge opozicije kot nujnega sestavnega dela demokratične ureditve.

 

Fišer: Izjavo IDU kot zveze političnih strank zavračamo

Ker nas je zanimalo, kaj bo v zvezi z izjavo IDU o Sloveniji storilo slovensko pravosodje, smo novinarska vprašanja poslali najodgovornejšim na tem področju. Tako smo za komentar prosili generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo ter ministra za pravosodje Senka Pličaniča. Omenjeni izjavo IDU o Sloveniji ocenjujejo kot neutemeljeno, jo zavračajo ali pa se v političen diskurz ne bodo vključevali.

Najostrejši odziv nam je poslal generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki pravi: »Vrhovno državno tožilstvo RS ocenjuje, da gre tudi v tem primeru, podobno se je zgodilo že novembra lani s strani ene od evropskih političnih strank, za nedopusten pritisk na slovenske pravosodne organe. Izjavo Mednarodne demokratske zveze kot zveze političnih strank zavračamo, ker postavlja politične cilje pred argumente za pravilno in zakonito sodno odločbo.«

Dr. Milan Zver: O kaosu, kdo s kom ne bi in odgovornosti v politiki Če kdaj, potem moramo danes spoznati, da je slovenski politični sistem le še stroj za proizvodnjo politične nestabilnosti in neučinkovitosti. Govorjenje o »politični mavrici« in »romantičnem sodelovanju raznorodnih političnih subjektov« so le še prazne blodnje ljudi, ki so ideološko »prepričani«, ali tistih, ki so spoznali, da v političnem kaosu lažje uveljavljajo svoje zasebne interese.

Če državljani vsaj minimalno spremljajo politična dogajanja, dobijo občutek, da je slovenska politika nenehno v krizi, celo več, da smo tik pred popolnim razpadom sistema. In občutek jih ne vara. Že dolgo se ni mogoče ničesar dogovoriti, nihče več noče z nobenim sodelovati.

Še več, politično sodelovanje odpovedujejo tudi v prihodnje: Novakova je označila Janšo s takimi atributi, da bo morebitno sodelovanje težko upravičila; še bolj izključujoč je bil Bogovič. Virant, nadalje, ne bi šel z Jankovičem in še s kom, Lukšič ne z Virantom, Bratuškova ne z Jankovičem, Erjavec ne z ..., no, to pa je že odvisno od situacije.

Požareport: Janković jezen na Roberta Goloba, ker ni hotel napisati pisma članom PSZoran Janković je doslej zmagal na vsakih volitvah, kjer je sodeloval, na županskih 2006 in 2010 ter parlamentarnih volitvah 2011, zakaj ne bi zmagal še na volitvah za šefa stranke, ki jo je sam ustanovil?!

Deset dni pred "usodnim" kongresom Pozitivne Slovenije (usodnim predvsem za nadaljno politično kariero ljubljanskega župana in ustanovitelja stranke PS Zorana Jankovića ter predsednico vlade Alenko Bratušek ...) so največjo vladno stranko dobesedno preplavile številne zakulisne zgodbe, ki jih bomo na našem portalu objavljali do samega začetka kongresa 25. aprila na Brdu pri Kranju. Vsak dan "najmanj" eno novo ekskluzivno zgodbo.

Tako naj bi se Zoran Janković pred dnevi "razšel" z Robertom Golobom, prvim človekom družbe Gen-I d.o.o. in podpredsednikom Pozitivne Slovenije, ker Golob "ni hotel" napisati pisma članom PS - v smislu podpore Jankoviću, potem ko je znano pismo vsem članom stranke napisala ter razposlala Alenka Bratušek. Zakaj Robert Golob ni napisal pisma kljub temu, da ga je Janković to prosil, ni znano. No ja, pred dvema dnevoma je Janković povedal novinarjem, da bo pismo članom pred kongresom napisal in poslal pač sam.

Gorenak: Imamo pravico opozoriti na takšne primereDokler bodo državljani plačevali milijarde za NLB, imajo poslanci v njihovem imenu pravico opozoriti na kadrovanja, kot je primer zaposlitve Roka Praprotnika v NLB, ob očitkih o političnem vmešavanju trdi poslanec SDS Vinko Gorenak. DZ je na zahtevo SDS razpravljal o tem primeru, zaposlovanju v državnih podjetjih in sistemski korupciji.

Ne govorimo o eni sami zaposlitvi, ampak gre za bistveno širši problem, je v imenu predlagateljev na današnji izredni seji DZ dejal Gorenak.

Je pa po njegovem mnenju primer zaposlitve nekdanjega člana senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Praprotnika v Novi Ljubljanski banki (NLB), ki jo je KPK tudi preiskovala, "eklatanten primer, kjer je dokazljivo šlo za klientelistično kadrovanje in za korupcijo v skladu s tistim, kar pravi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije", zato so ga izpostavili.

Zavrnil je izjave predsednika uprave NLB Janka Medje in nekaterih "levo politično motiviranih in opredeljenih novinarjev", da je nedopustno, da se DZ vmešava v delo KPK in uprave NLB.

"Dokler bodo državljani od leta 1991 do danes plačevali milijarde in milijarde in jih s tovornjaki pošiljali v Novo Ljubljansko banko, na račun tega pa sami postajali čedalje bolj siromašni", imajo vso pravico, da na tovrstna kadrovanja opozorijo oz. imajo poslanci pravico, da v njihovem imenu to storijo, je dejal Gorenak.

V DZ o zaposlovanju v državnih družbah in sistemski korupcijiDZ bo danes na izredni seji na zahtevo SDS razpravljal o politiki zaposlovanja v pravnih osebah, ki so v večinski državni lasti, in sistemski korupciji. V SDS so sejo zahtevali ob zaposlitvi nekdanjega člana senata KPK Roka Praprotnika v NLB, ki jo je KPK pred tem preiskovala.

V SDS menijo, da je zaposlitev Praprotnika - ki se je po odstopu iz senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaposlil kot vodja centra za skladnost poslovanja v Novi Ljubljanski banki (NLB), pred tem pa je KPK preiskovala NLB zaradi poslov z družbo Korn Ferry - eden od primerov, ki kažejo na sistemsko korupcijo na področju zaposlovanja v večinsko državnih podjetjih.

V SDS trdijo, da je že pri imenovanju Praprotnika na položaj namestnika predsednika KPK leta 2010 šlo za politično imenovanje in da Praprotnik ni izpolnjeval pogojev za imenovanje. Do podobnega kadrovanja po mnenju SDS prihaja v bančništvu, nevladnih organizacijah, podjetjih v državni lasti, sindikatih, drugih javnih zavodih.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je minuli teden sicer zavrnil predloge sklepov za današnjo sejo. Po predlogu SDS bi DZ med drugim predlagal, da Banka Slovenije preveri postopke zaposlitve Praprotnika, da vlada v DZ pošlje zakonske rešitve, ki bi omejile oz. odpravile sistemsko korupcijo, ter da KPK opravi revizijo zaposlitve Praprotnika v NLB.

Janković: Odločitev za kandidaturo za predsednika PS je dokončna

Prvi predsednik PS Zoran Janković še vedno trdi, da ima lahko največja vladna stranka tudi po kongresu in predsednico vlade in župana glavnega mesta. Ob tem poudarja, da ne gre za tekmo med premierko Alenko Bratušek in njim. Vlada ima priložnost zaključiti mandat, a njegova odločitev za kandidaturo za predsednika PS je dokončna, pravi.

Po Jankovićevem mnenju se druge stranke preveč vtikajo v PS. "Razni preračunljivci" naj skrbijo za svoje stranke, je poudaril na današnji novinarski konferenci.

Sam je, kot pravi, svojo državotvornost pokazal že na zadnjem kongresu PS, ko je zamrznil svoj status predsednika stranke, in tudi nekaj mesecev pozneje, ko je s tega položaja še odstopil. "Vlada ima možnost zaključiti mandat, ampak je moja odločitev glede kandidature in oktobra in tokrat dokončna," je dodal Janković.

Ob tem je povedal, da se v delo vlade ni nikoli vtikal, za nasvet pa da so ga vprašali le glede kriznega davka in dviga davka na dodano vrednost (DDV). Prav tako v enem letu ni hodil po terenu in obiskoval članov PS - ravno zato, ker "stranka ne more imeti dvojnega vodstva".

Bratuškova in Janković morata sporočiti odločitev o kandidaturi na kongresuBratuškova in Janković sta preko Twitterja potrdila kandidaturi za vodenje stranke. Če bi kateri od njiju tega ne storil, po sklepu izvršnega odbora PS ne bi bil več v tekmi za predsednika stranke, ki ga bodo člani PS volili na kongresu 25. aprila.

 Za to, da se morata še enkrat izreči o kandidaturi, se je izvršni odbor stranke PS v četrtek odločil zato, ker to zahteva "politična higiena", saj je od zaključka evidentiranja kandidatov minilo že več pol leta, je pojasnila podpredsednica stranke Maša Kociper.

Kongres PS je bil namreč predviden že za oktobra lani, vendar so ga odložili na čas pred parlamentarnimi volitvami. Bratuškova in Janković pa sta se pred dnevi zavzela za čim prejšnji sklic kongresa.

Premierka je v pismu članom že pred četrtkovim izvršnim odborom najavila kandidaturo in pozvala, naj v PS strnejo vrste. Janković pa je v začetku minulega tedna o morebitnem umiku svoje kandidature še molčal. Čeprav je vse več namigovanj, da utegne odnehati prav po nedavno vloženi obtožnici zoper njega, pa je sam že zatrdil, da obtožnica na njegovo odločitev ne bo vplivala oz. mu je odločitev še olajšala. Danes bo vsaj začasno bolj jasna njegova namera.

Kandidat za predsednika bo kandidaturo namreč lahko umaknil tudi na samem kongresu. Nasprotno pa vlaganje kandidatur tedaj ne bo več mogoče, saj so bili vsi postopki evidentiranja že zaključeni. Glasovanje na kongresu bo tajno.

Miro Petek o Bratuškovi: Nič ne šiva, le paraKako dolgo bomo še tiho in mirno žvečili in prebavljali vso nesnago, ki nam jo v korito vrže aktualna oblast?!

Kadar se v dobrem tednu zvrsti toliko pomembnih političnih dogodkov, so mediji in novinarji zadovoljni. Ne toliko zaradi tega, ker tok dogodkov sam po sebi ponuja obilico gradiva za objavo in ni treba veliko misliti ter iskati novinarskih zgodb. V naših medijskih okvirih je vir zadovoljstva, da en dogodek hitro prekrije drugega, najbolj neugodnega lahko hitro pošljejo v pozabo, ob treh škandalih na dan je mogoče najbolj izstopajočega narediti za marginalnega. Seveda ni več mogoče nič prezreti ali zamolčati, toda z medijsko spretnostjo lahko vladi všečni mediji in novinarji manjšo neumnost držijo nad vodo, katastrofalno neumnost pa pošljejo hitro v pozabo.

Intenzivnost dogajanja je bila v zadnjih dneh takšna, da mnogi primeri niso preživeli niti do tedenskih kolumn, dežurni kolumnisti pa so danes že pregovorno nesposobnost aktualne vlade skušali blažiti s šivanjem politične prazgodovinske vezi do prejšnje ali celo do obeh vlad Janeza Janše. Ustavna razveljavitev nepremičninske zakonodaje in napovedovanje višjega DDV ali drugih davkov, nove ovadbe zoper Zorana Jankovića, odstop ministrice za zdravje, prav neobičajna medijska samopromocija in ponujanje novega ministra za zdravje, vloženi podpisi za referendum o zakonu, ki zapira udbovske arhive, krasna služba za Roka Praprotnika v NLB, potem ko ta banka – ki smo jo nekajkrat sanirali davkoplačevalci − množično odpušča zaposlene. In še bi lahko naštevali.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)