Gospodarstvo

Banke po Čuferjevem mnenju potrebujejo upravljalsko stabilnost Slovenske banke po mnenju ministra za finance Uroša Čuferja ta trenutek potrebujejo upravljalsko stabilnost, da lahko procese, ki so pred njimi, izvedejo do konca. "Najslabše bi bilo, da bi sedaj začeli menjati uprave eno po eno, ker bi znova prišli v nek krč, ko se nihče ne bi upal ničesar narediti," je poudaril.

Tako je ob robu današnje okrogle mize Združenja bank Slovenije (ZBS) z naslovom Perspektive evropskega in domačega bančništva odgovoril na vprašanje, ali po odstopu predsednika nadzornega sveta NLB Franceta Arharja, s katerim sta skupaj sedela za omizjem, podpira upravo te banke pod vodstvom Janka Medje.

"NLB je v primerih prestrukturiranja podjetij zelo aktivna. Velikokrat nastopa kot glavni upnik v upniških odborih in mislim, da gredo stari v tej smeri kar dobro," je delo uprave NLB ocenil finančni minister, ki je na okrogli mizi ocenil, da je kapitala za prestrukturiranje gospodarstva po očiščenju bilanc bank in njihovi kapitalski krepitvi dovolj.

Čufer je zavrnil provokacijo direktorja ZBS Arharja, da država namesto, da bi se umikala iz bank, te na novo podržavlja - pri čemer je imel po podržavljanju konec lanskega leta NLB, NKBM in Abanke ter Factor banke in Probanke, ki sta šli v nadzorovano likvidacijo, v mislih predviden vstop države v Banko Celje - ter da hiti z novo napovedano dokapitalizacijo.

Igor Masten za Siol.net: Kmalu pričakujte višje davkeUstavno sodišče je razveljavilo zakon o davku na nepremičnine.

Po poročanju medijev je to vlado postavilo pred težavo, kako zagotoviti približno 180 milijonov, ki jih je v proračunu za 2014 predvidela iz naslova tega davka. Finančni minister se je hitro odzval z napovedjo povišanja stopenj davka na dodano vrednot. Predsednica vlade je idejo podprla. Sledilo je razburjenje po celotni državi.

Nato je prišel konec tedna, ko se je sestala vlada, še enkrat premislila in predloga povišanja stopenj DDV ni bilo več. Če kdo misli, da je vlada s tem dala signal, da se v prihodnje davki pri nas ne bodo višali, se moti. V resnici je ravno zaradi takšnih hitrih preobratov mogoče sklepati, da se bo v prihodnje zgodilo ravno to.

Nesmisel ekonomske politike

Ne da bi šel v podrobnosti, lahko podam splošno oceno, da finančni minister Uroš Čufer deluje, resnici na ljubo, nad pričakovanji, ki sem jih imel ob njegovem prevzemu ministrovanja. Podobno razmišlja kar nekaj ljudi, s katerimi se pogovarjam. Zato je bil odziv na odločitev ustavnega sodišča z napovedjo dviga stopenj DDV razočaranje. Preprosto zato, ker bi moral biti popoln "nobrainer" ekonomske politike, da se na tak dogodek ne odzoveš z dvigom davčnih stopenj.

NLB se izgovarja glede PraprotnikaV NLB v odzivu na vprašanje medijev in poslanca SDS Vinka Gorenaka zagotavljajo, da so nekdanjega namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roka Praprotnika za direktorja centra za skladnost poslovanja izbrali na strokoven in transparenten način. Odpira pa se vprašanje, če Praprotnik sploh že lahko prevzame novo funkcijo.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) zagotavljajo, da delo v banki na področju skladnosti in integritete prehaja v nov ciklus. Na podlagi analize stanja v banki na področju skladnosti, integritete ter preprečevanja nepravilnosti je uprava skupaj s centrom za skladnost poslovanja pripravila načrt ukrepov in aktivnosti.

Lani je sicer banka tudi na podlagi dela centra za skladnost poslovanja organom pregona posredovala v obravnavo 32 primerov sumov kaznivih dejanj, povezanih s posameznimi naložbami, v treh primerih pa so vložili tudi odškodninske tožbe. V prvih dveh mesecih letos pa so v obravnavo dali še 11 novih primerov sumov kaznivih dejanj, aktivnosti pa se nadaljujejo.

Posledica zadolževanja: Slovenija prepričuje vlagatelje za nakup evrskih obveznicSlovenija bo v ponedeljek začela niz srečanj z vlagatelji po Evropi, ki bi mu lahko sledila izdaja evrskih obveznic. Predstavitve vlagateljem bodo potekale v Ljubljani, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Münchnu, Frankfurtu in na Dunaju. Slovenija želi tako očitno izkoristiti trenutne ugodnejše razmere na finančnih trgih.

Do izdaje obveznic bo po navedbah finančnega ministrstva prišlo v odvisnosti od tržnih razmer, a glede na izkušnje iz zadnjih let predstavitvam po finančnih središčih običajno zelo kmalu sledi tudi nastop na trgu.

Država želi tako očitno izkoristiti trenutne ugodne razmere na finančnih trgih, saj je zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice na sekundarnem trgu po sanaciji razmer v bančnem sistemu konec lanskega leta občutno upadla.

Trenutno je donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 na elektronski borzi MTS pri okoli 3,9 odstotka. Povprečna obrestna mera je pod štiri odstotke prvič po koncu leta 2010 upadla v začetku tega meseca.

Slovenija bi morala pospešiti proces privatizacije, vključno s privatizacijo bank v državni lasti, ter nadaljevati tudi druge gospodarske reforme in obnoviti vzdržnost javnih financ. Izziv je tako strukturne kot fiskalne narave, je poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn v pogovoru s slovenskimi novinarji v Bruslju. Potem ko je Evropska komisija novembra ocenila, da je Slovenija pospešila tempo strukturnih reform, pomembnih za odpravo neravnovesij, in da pri sanaciji bančnega sektorja pomembno napreduje, ter potem ko je februarja izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo, je danes Slovenija iz Bruslja edina že drugič dobila oceno, da se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji. Slovenija bi morala pospešiti proces privatizacije, vključno s privatizacijo bank v državni lasti, ter nadaljevati tudi druge gospodarske reforme in obnoviti vzdržnost javnih financ. Izziv je tako strukturne kot fiskalne narave, je poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn v pogovoru s slovenskimi novinarji v Bruslju.

Potem ko je Evropska komisija novembra ocenila, da je Slovenija pospešila tempo strukturnih reform, pomembnih za odpravo neravnovesij, in da pri sanaciji bančnega sektorja pomembno napreduje, ter potem ko je februarja izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo, je danes Slovenija iz Bruslja edina že drugič dobila oceno, da se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji.

"To pomeni, da je Slovenija imela in da še ima precej resne in globoke gospodarske probleme ter da bo še potreben čas, da jih odpravi. Slovenija je v minulih mesecih (...) učinkovito ukrepala, a obenem je sedaj pomembno ohraniti zagon in v nekaterih primerih okrepiti reforme," je komisar Rehn odgovoril na vprašanje, kaj pomeni današnja ocena komisije in kako resen je položaj Slovenije.

Kritike iz Bruslja: Slovenija edina že drugič s presežnimi neravnovesji!Slovenija je edina članica Evropske unije, ki je danes iz Bruslja že drugič dobila oceno, da se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, kar terja odločnejše reforme in poseben nadzor. Evropska komisija jo s posebnim priporočilom opozarja tudi, da mora okrepiti ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja.

Slovenija je občutno napredovala pri sanaciji bančnega sistema, a so še drugi izzivi, ki terjajo odločno ukrepanje; izrecno opozarjamo na tveganje, da ne bo dosegla cilja za odpravo presežnega primanjkljaja v letu 2015, je oceno Slovenije na novinarski konferenci na kratko povzel evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

"Slovenija se še vedno sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, kar terja nadzor in nadaljnje odločno ukrepanje," sicer ugotavlja komisija v današnji analizi in dodaja, da so se neravnovesja sicer v minulem letu zaradi odločnega ukrepanja zmanjšala, a da še vedno obstajajo velika tveganja.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Maske Demokracije

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/590363MST_1376.jpg

Vabilo na ogled filma Maska demokracije – filma, ki so ga na Planet TV spravili v »bunker«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/233636MST_1395.jpg

V kinu Komuna je bilo mogoče videti precej znanih obrazov, tudi iz sveta politike. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/946078MST_1403.jpg

V prvi vrsti je bilo mogoče opaziti zgodovinarko dr. Andrejo Valič Zver, direktorico SCNR. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/882857MST_1429.jpg

Uvodna beseda je pripadla dr. Vasku Simonitiju, zgodovinarju in nekdanjemu ministru za kulturo. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/475241MST_1434.jpg

Pogled na kinodvorano z druge smeri – le redki sedeži so ostali prazni. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/441416MST_1440.jpg

Film se začenja – po ogledu bo jasno, zakaj ga niso predvajali na Planet TV … (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/866745MST_1455.jpg

Režiser filma Igor Prodnik, nekdanji direktor Vibe filma, ki so ga odslovili iz političnih razlogov. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/181710MST_1463.jpg

Med gledalci je bil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/362003MST_1493.jpg

Po ogledu filma se je občinstvo nekaj časa zadržalo v avli kinodvorane. (foto: Matic Štojs)