Gospodarstvo

Politično-koruptivna zamenjava Darsovih nadzornikov tik pred odhodom iz vladeNa današnji jutranji skupščini Družbe za avtoceste (Dars), ki je v 100-odstotni državni lasti, državo pa zastopa Slovenska odškodninska družba (Sod), so zamenjali vse člane nadzornega sveta. Poznavalci razmer napovedujejo, da bo temu sledila še menjava uprave, ki jo vodi Matjaž Knez.

Že maja smo poročali, da je želja Sama Omerzela, ministra za infrastrukturo, tokrat v odhodu, zamenjava vodstva po njegovi izbiri. Od te namere ga niso odvračali niti poslovni izidi te družbe, ki so pokazali, da je Dars lani posloval z dobičkom in najbolje doslej. Več kot 300 milijonov evrov letnih prihodkov je bilo preveč mamljivo, da bi to izpustil iz rok.

Tako smo že maja 2014 navajali, da želi Omerzel prek Soda člane nadzornega sveta zamenjati z Gregorjem Lukanom, direktorjem investicij v Mercatorju, Francem Pangerlom, predsednikom upravnega odbora Celjskega sejma, Gregorjem Osojnikom iz Save Turizma in Andražem Lipoltom, direktorjem področja investicij in vzdrževanja v Petrolu. Danes se je napoved uresničila, le da med novimi nadzorniki ni Pangerla, ampak je Robert Ličen, ki ima svoje podjetje. Navedeni so zamenjali Dušana Hočevarja, Ivana Križniča, Roberta Čehovina in Silvo Savšek.

Računsko sodišče odhajajoči predsednici vlade izdalo rumeni kartonRačunsko sodišče je revidiralo zaključni račun proračuna Republike Slovenije in pravilnost izvršitve proračuna v letu 2013. Pregledali so torej bilanco prihodkov in odhodkov, račun finančnih terjatev in naložb ter račun financiranja, posredno pa ugotavljali pravilnost izvršitve proračuna v letu 2013. Pri tem so pretresali poslovanje vlade in posameznih ministrstev oziroma vladnih služb. Pri pregledu so našli številne napake, tako pri izkazovanju prejemkov in izdatkov, ter izdali mnenje s pridržkov.

V bilanci prihodkov in odhodkov niso bili izkazani prihodki in odhodki, ki so nastali pri izvajanju zavarovalnih poslov na podlagi Zakona o slovenski izvozni in razvojni banki, ki jih za Republiko Slovenijo po pooblastilu izvaja SID - Slovenska izvozna in razvojna banka. Med odhodki niso izkazani odhodki za odškodnine po Zakonu o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja in Zakonu o izdaji obveznic za plačilo odškodnine za zaplenjeno premoženje zaradi razveljavitve kazni zaplembe premoženja. Odhodki so previsoko izkazani, ker so bila odplačila glavnic pri obveznostih iz financiranja do Javnega podjetja Infra, ki so nastala pri izgradnji vodne, državne in lokalne infrastrukture na spodnji Savi, evidentirana kot odhodki v bilanci prihodkov in odhodkov namesto kot izdatki v računu financiranja. V računu finančnih terjatev in naložb pa so prenizko izkazani izdatki za naknadna vplačila Republike Slovenije v družbe tveganega kapitala v letu 2013.

Stalne težnje po Stalne težnje po "prenovi" slovenske politike, ki smo jim priča v zadnjih letih, vodijo zgolj v zniževanje njenih nikoli prav zelo visokih standardov.

Diskvalifikacija glavnega tekmeca

V situaciji, ko predsednik največje opozicijske stranke sedi v zaporu na podlagi montiranega procesa, je poštenost in s tem posledično tudi legitimnost samih volitev močno načeta. Težko namreč govorimo o enakopravni tekmi za podporo volivcev, če je enemu od ključnih igralcev močno oteženo aktivno sodelovanje na njej.

S tem je ogrožen tudi sam demokratični proces v državi, ki se je pred več kot dvema desetletjema izvila iz avtoritarnega objema. Zapiranje opozicijskih voditeljev je namreč manira diktatorskih režimov ali kvazidemokracij, kakšne denimo obstajajo na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze.

Degradacija političnega diskurza

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)