Dogodki

Na današnjem zborovanju pred sodiščem je Odbor 2014 opozoril, da je proces demokratizacije v Sloveniji zaradi več let trajajoče sodne farse Patria bistveno okrnjen. Seveda ob zborovanju ni šlo brez odmeva na odločitev, da razvpiti predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ni izločen iz odločanja v zadevi Patria.  V Odboru 2014 so se sicer ponovno odzvali na pisanje o tem, da je kritika pravosodja nedopustna. Tisti, ki to trdijo, »sodelujejo pri razgradnji demokratičnega sistema in oddaljujejo Slovenijo iz kluba zahodnoevropskih demokratičnih in pravnih držav,Na današnjem zborovanju pred sodiščem je Odbor 2014 opozoril, da je proces demokratizacije v Sloveniji zaradi več let trajajoče sodne farse Patria bistveno okrnjen.

Seveda ob zborovanju ni šlo brez odmeva na odločitev, da razvpiti predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ni izločen iz odločanja v zadevi Patria.

V Odboru 2014 so se sicer ponovno odzvali na pisanje o tem, da je kritika pravosodja nedopustna. Tisti, ki to trdijo, »sodelujejo pri razgradnji demokratičnega sistema in oddaljujejo Slovenijo iz kluba zahodnoevropskih demokratičnih in pravnih držav," menijo v Odboru 2014, zato si Odbor 2014 vsakodnevno prizadeva za »uresničevanje pravice kritike sodne veje oblasti, ki ima v Sloveniji prav poseben priviligiran položaj«.

Danes je spregovoril tudi igralec Bine Matoh, ki je dejal, da »v ječi sedi človek z veliko začetnico«. »Mož, oče, prijatelj. Obsojen brez dokaza.« Matoh je izrazil prepričanje, da bo prišel dan, »ko bo Janez Janša spet med nami in takrat bo zmagala pravica.« Tudi govornica Dunja Vaupotič je izrazila ogorčenost, ker mediji ne želijo prisluhniti, kar govorijo. Vprašala se je: »Je Slovenija res pravna država? Ne! Nismo presekali komunističnih vezi in stopili na pot vladavine prava.«

V Rovtah spominska slovesnost za žrtve totalitarnih sistemovSpominski odbor farnih plošč župnije Rovte in Krajevna skupnost Rovte sta danes pri tamkajšnji spravni kapeli pripravila slovesnost z mašo, na kateri se se med drugim spomnili žrtev totalitarnih režimov. Na slovesnosti so izpostavili neraziskana grobišča in opozorili, da je treba žrtvam zagotoviti izkop, identifikacijo in nato dostojen pokop.

Na spominski slovesnosti, ki je bila namenjena 100. obletnici začetka prve svetovne vojne in 70. obletnici postavitvi spravne kapele v Rovtah, so se žrtev totalitarnih režimov spomnili, ker je bil v soboto evropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Dogodek se je začel s sveto mašo, ki jo je pri spravni kapeli v Rovtah vodil dekan v Šentjerneju Anton Trpin. Maši je sledil kulturni program, v katerem sta spregovorila direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver in župan občine Logatec Berto Menard.

Anketa Ninamedie kaže, da botri iz ozadja »napihujejo« Združeno levicoTudi po volitvah je med slovenskimi volivci najbolj priljubljena stranka Mira Cerarja. Rezultati ankete Vox populi kažejo, da bi, če bi bile volitve to nedeljo, stranko volilo 40,7 odstotka vprašanih, kar je štiri odstotke več kot pred mesecem dni. Podpora SDS se je bistveno zmanjšala. Najbolj priljubljen med politiki je Miro Cerar.

Rezultati javnomnenjske ankete Vox populi, ki jo je za POP TV in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, kažejo, da bi SDS volilo 18,1 odstotka vprašanih, potem ko je bilo junija takšnih 27 odstotkov.

Na tretjem mestu je še naprej DeSUS, ki bi jo podprlo 10,3 odstotka volivcev, pred enim mesecem pa bi se za to stranko odločilo 9,1 odstotka vprašanih.

Narašča tudi podpora Združeni levici, ki jo zdaj podpira 8,9 odstotka volivcev. Pred mesecem dni jo je podpiralo 1,3 odstotka volivcev.

Prav tako se po poročanju POP TV po volitvah krepi NSi. Pristala je na petem mestu s 7,4-odstotno podporo. Prejšnji mesec bi jo podprlo 4,6 odstotka vprašanih.

Odbor 2014 že 35. dan opravlja svoje poslanstvoSpoštovani

Danes mineva že 35. dan odkar je Odbor 2014 pričel z opravljanjem  svojega poslanstva. Odbor 2014 se vsakodnevno bori za doseganje svojih zastavljenih ciljev z namenom, da bi Slovenija končno postala pravna država, kjer je spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin nujno ne glede na politično ali kakršnokoli drugo pripadnost. Z vsakodnevnim prižiganjem svečk, luči upanja, svobode in pravice, želimo pokazati,da imamo upanje, na svobodo in pravico pa še čakamo.

Vsi, ki verjamete, da se je vredno boriti za pravno in demokratično Slovenijo, ste vabljeni danes, ob 17.00, pred Vrhovno sodišče, k prižiganju svečk, kjer se nam bodo med drugim pridružili: dr. Milan Zver, mag. Anže Logar in dr. Božo Predalič.

Vljudno vabljeni!

Današnja novinarska konferenca vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca, na kateri je kot ponarejeno listino označil dokument o razdelitvi provizij, ki ga je predstavil predsednik SDS Janez Janša, je po mnenju Janševega odvetnika Francija Matoza povezana z nedeljskimi volitvami. Gre še za en poskus diskreditacije Janše, je prepričan Matoz. Matoz je v odzivu za STA spomnil, da so na novinarski konferenci tik pred Janševim odhodom v zapor predstavili več dokumentov, ki so jih pridobili iz finskega spisa. Tako so predstavili domnevni razdelilnik in zatrdili, da gre za dokument, ki je bil zasežen na računalniku na Finskem oproščenega zastopnika Patrie za Slovenijo Reija Nittynena, je dodal Janšev odvetnik. Seveda gre za dokument, ki je bil brez kakršnih koli pripisov, saj je šlo za natis iz računalniškega programa excel, je ob tem zatrdil. Ročno dopisana imena pa naj bi po grafološki ekspertizi, ki jo je naročila obramba finskih obdolženih, bila dopisana naknadno. Obenem je po njegovem obstojala velika verjetnost, da rokopis pripada enemu od finskih kriminalistov. Kdo je na dokument dopisal imena in Današnja novinarska konferenca vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca, na kateri je kot ponarejeno listino označil dokument o razdelitvi provizij, ki ga je predstavil predsednik SDS Janez Janša, je po mnenju Janševega odvetnika Francija Matoza povezana z nedeljskimi volitvami. Gre še za en poskus diskreditacije Janše, je prepričan Matoz.

Matoz je v odzivu za STA spomnil, da so na novinarski konferenci tik pred Janševim odhodom v zapor predstavili več dokumentov, ki so jih pridobili iz finskega spisa. Tako so predstavili domnevni razdelilnik in zatrdili, da gre za dokument, ki je bil zasežen na računalniku na Finskem oproščenega zastopnika Patrie za Slovenijo Reija Nittynena, je dodal Janšev odvetnik.

Seveda gre za dokument, ki je bil brez kakršnih koli pripisov, saj je šlo za natis iz računalniškega programa excel, je ob tem zatrdil. Ročno dopisana imena pa naj bi po grafološki ekspertizi, ki jo je naročila obramba finskih obdolženih, bila dopisana naknadno. Obenem je po njegovem obstojala velika verjetnost, da rokopis pripada enemu od finskih kriminalistov.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)