7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Po včerajšnjem klanjanju diktatorju Titu se je SD poklonila še krvavemu revolucionarju Borisu Kidriču; Židan o krepitvi “sodobnega fašizma” ter o varovanju miru, medtem ko levičarji grozijo in razgrajajo?

Čeprav stranka Socialni demokrati kot leto svojega nastanka navaja letnico 1993, ko se je neposredna naslednica ZKS Stranka demokratične prenove združila z Delavsko stranko ter Socialdemokratsko unijo, seveda ne more prikriti svojih korenin. Včeraj se je poklonila jugoslovanskemu diktatorju Josipu Brozu Titu ob 40-letnici njegove smrti, danes pa se je poklonila še enemu komunističnemu revolucionarju, tokrat Borisu Kidriču.

 

Boris Kidrič sicer velja za enega od arhitektov komunistične revolucije na Slovenskem. Bil je sicer sin literarnega zgodovinarja Franceta Kidriča, rodil se je celo na Dunaju in nato študiral kemijo, študija pa ni dokončal. Že v mladih letih se je vključil v delovanje Komunistične partije Jugoslavije, sodeloval pri nastanku Komunistične partije Slovenije ter deloval kot marksist in agitator. V okviru KPS je postal eden njenih osrednjih funkcionarjev. Leta 1941 je bil s strani KPS zadolžen za oblikovanje Protiimperialistične fronte, kasneje preimenovane v Osvobodilno fronto. V okviru te organizacije se je prav Kidrič najbolj zavzemal za podreditev vseh ostalih članov »avantgardni« KPS, istočasno pa je preko pisem dajal navodila za likvidacijo »bele garde«, še preden je sploh nastala prva vaška straža. Bil je tudi glavni pobudnik nastanka VOS, preko katere je KPS izvajala partijske umore številnih posameznikov in skupin. Med drugim je poskrbel tudi za umor profesorja in duhovnika dr. Lamberta Ehrlicha, čeprav je prav slednji Kidriča pred vojno reševal iz dunajskih zaporov. Kot zagovornik striktne prosovjetske usmeritve je Kidrič poskrbel tudi za politično uničenje vseh posameznikov, ki so se upirali sporazumu med Hitlerjem in Stalinom, med temi kritiki je bila tudi Angela Vode. Po vojni je vodil komunistično vlado, vendar je za posledicami levkemije že leta 1953, star komaj 41 let. Njegov kip še vedno stoji v Ljubljani.

Prav pred tem kipom so predstavniki SD položili venec ter se poklonili Kidriču kot »prvemu slovenskemu premierju«. Zanimivo je sicer, da v naslovu tiskovnega sporočila navedejo, da gre za prvo povojno vlado, nikakor pa ne gre za prvo slovensko vlado. Kot je znano, je leta 1918 prvo slovensko vlado vodil vitez Josip Pogačnik, za njim pa Janko Brejc. Komunistična vlada, ki jo je ustanovila KPS, je bila ustanovljena sicer 5. maja 1945 v Ajdovščini. Režimsko zgodovinopisje pa sicer zamolčuje, da je samo dva dni pred tem slovenski parlament na Taboru v Ljubljani imenoval slovensko vlado, imenovano Narodni odbor, ki ga je vodil dr. Miha Krek (več TUKAJ). Zaradi okoliščin in razmerja velesil – Britanci so namreč dali podporo Josipu Brozu Titu in njegovim vazalom – je oblast v Sloveniji pripadla Kidričevi komunistični vladi, Narodni odbor za Slovenijo pa se je moral umakniti iz domovine.

Sicer pa poglejmo, kaj piše v tiskovnem sporočilu SD:

Socialni demokrati so danes ob 75. obletnici imenovanja prve slovenske vlade položili venec pred spomenikom Borisa Kidriča v parku Sveta Evrope v Ljubljani. 5. maja 1945 je bila namreč v Ajdovščini oblikovana prva povojna vlada pod vodstvom partizana in revolucionarja Borisa Kidriča. Venec so pred Kidričev spomenik položili predsednik SD mag. Dejan Židan, podpredsednica stranke in evropska poslanka SD/S&D Tanja Fajon in predsednik ljubljanske mestne organizacije Socialnih demokratov, poslanec mag. Marko Koprivc.

Predsednik SD Dejan Židan je ob tem povedal: “V dneh, ko se vsa Evropa spominja zmage, se ob težkih družbenih razmerah krepi sodobni fašizem. Zato je še toliko pomembneje, da se poklonimo prelomnim zgodovinskim dogodkom pred 75. leti, da tudi v 21. stoletju zavarujemo svobodo, mir in pravičnost. Prva slovenska vlada je bila vlada narodne obnove po osvoboditvi, ki je po zaslugi slovenskega partizanskega gibanja vzpostavila trdne temelje slovenski državnosti. Tudi danes v razmerah krize potrebujemo vodstvo s pogumom in zaupanjem, da bomo kot država in kot narod v tem prelomnem času zavarovali pogoje za miren, svoboden in pravičen razvoj naše družbe v tem stoletju.”

Socialni demokrati sicer v tem tednu v sklopu spominskih slovesnosti ob 75. obletnici zmage načrtujejo več aktivnosti. Ob današnjem poklonu prvi slovenski vladi se bodo v soboto, ob 75. obletnici kapitulacije nacistične Nemčije in osvoboditve Slovenije, pod vodstvom podpredsednice stranke Andreje Katič udeležili slovesnosti v Topolščici, kjer je 9. maja 1945 poveljnik nemške armadne skupine E generalpolkovnik Aleksander Löhr podpisal kapitulacijo nemških sil v jugovzhodni Evropi, delegacija pod vodstvom podpredsednice Tanje Fajon pa bo na ta dan položila tudi venec borcem na Ljubljanskih Žalah, od koder se bo delegacija ob upoštevanju zaščitnih ukrepov sprehodila po poti spominov in tovarištva.

Zanimivo je sicer, kako v naslednici komunistične partije pompozno proslavljajo zmago pred 75 leti, predsednik stranke Dejan Židan pa ob tem omenja krepitev sodobnega fašizma – kot da v ogledalu ne prepozna samega sebe. Pač pa v posmeh zgodovini govori o varovanju svobode, miru in pravičnosti. In to prav v času, ko privrženci levice izrekajo grožnje in zganjajo nered v času borbe proti koronavirusu. Bolj kontradiktorne izjave verjetno ne bi mogel izreči…

Je pa v zvezi s Kidričem zanimivo še nekaj: prav Kidrič je bil tisti, ki je partijske priganjače poimenoval »biciklisti«. To so bili partijci, ki so upogibali hrbet in pritiskali navzdol. Ker so se nedavno pred parlamentom smukali kolesarji, se lahko vprašamo, če so s tem simbolizirali Kidričev sistem vrednot…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine