ZDA odobrile prodajo protitankovskih raket Ukrajini

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Javelin Javelin USARAK

ZDA so uradno odobrile prodajo protitankovskih raket Ukrajini, je v četrtek sporočilo ameriško zunanje ministrstvo. Odločitev bo po pričakovanjih vznejevoljila ukrajinsko sosedo Rusijo.

Ameriška agencija za obrambno in varnostno sodelovanje je sporočila, da je Ukrajina zaprosila ameriško administracijo za odobritev nakupa 210 raket in 37 raketometov v vrednosti približno 47 milijonov dolarjev. Ukrajinske sile, ki se na vzhodu države borijo proti proruskim separatistom, bodo rokovanja z novim orožjem izurili Američani.

Kot so sporočili iz State Departmenta, bo protitankovski sistem Javelin pomagal Ukrajini zgraditi dolgoročne obrambne zmogljivosti za obrambo svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti.

ZDA in njeni zahodni zavezniki podpirajo Ukrajino v boju za ponovno združitev države po ruski priključitvi polotoka Krim in vstaji proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine.

Če nihče v ameriškem kongresu ne bo nasprotoval prodaji protitankovskih raket, jih bosta podjetji Raytheon in Lockheed Martin lahko začeli dobavljati v dveh mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.