ZDA od EU zahtevajo pisna pojasnila o obrambni uniji

Simbolična fotografija Simbolična fotografija Twitter

ZDA od Evropske unije zahtevajo pisna zagotovila, da ne bo prišlo do podvajanja struktur na področju obrambe. V dokumentih EU mora biti zapisano, da je skupna obramba naloga zveze Nato, je danes po koncu zasedanja obrambnih ministrov Nata v Bruslju poudaril ameriški obrambni minister Mattis, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Izključno naloga Nata", je še dodal Mattis, ki je na ta način izrazil zaskrbljenost Washingtona nad načrti EU glede vzpostavitve evropske obrambne unije. Projekt se je sicer že začel decembra s postavitvijo novega evropskega obrambnega stebra, imenovanega Pesco.

V ozadju dogovora o Pescu je tudi razvoj dogodkov po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Trumpova politika pod sloganom "Najprej Amerika" namreč po mnenju številnih povečuje potrebo, da EU postane bolj neodvisna od ZDA.

Države članice EU se danes uradno še niso odzvale na Mattisovo zahtevo. So se pa pojavila ugibanja, da naj bi ZDA skrbeli bolj interesi ameriške obrambne industrije kot pa strah pred večjo evropsko samostojnostjo. V skladu z načrti o evropski obrambni uniji je namreč tudi vzpostavitev oborožitvenega sklada, vrednega več milijard, s katerim naj bi povečali zmožnosti in konkurenčnost evropske obrambne industrije.

Danes tudi še ni bilo jasno, kako bo EU upoštevala Mattisevo zahtevo. Trenutno je v dokumentih EU o Pescu na splošno in neobvezujoče predvideno, da naj bi vojaško sodelovaje na ravni EU pomenilo dopolnitev Natu. Za članice naj bi bil Pesco temeljni kamen skupne obrambe. Dokumente o vzpostavitvi Pesca so podpisale vse države članice EU z izjemo Velike Britanije, Danske in Malte.

Obrambni ministri Nata so v sredo na srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini po navedbah francoske tiskovne agencije AFP prav tako govorili o skrbeh zaradi morebitnega podvajanja na obrambnem področju. Mattis je ob tem dejal, da so bili pogovori "zelo iskreni".

B.S.

nazaj na vrh