Zahodne države v ZN obsodile Iran zaradi Jemna mimo Varnostnega sveta

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Po ruskem vetu na predlog britanske resolucije z obsodbo Irana zaradi prodaje raketnih izstrelkov hutijskim upornikom v Jemnu, so štiri zahodne države (ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija) same podale izjavo z obsodbo Irana. Ameriška veleposlanica je tudi kritizirala Rusijo.

 

Po ruskem vetu na britanski predlog resolucije je Varnostni svet Združenih narodov podaljšal veljavnost embarga na orožje brez omenjanja Irana. Za zahodne države to ni bilo dovolj in so podale posebno izjavo, ki poziva Iran, naj takoj preneha z dejavnostmi, ki niso v skladu z resolucijo ZN. Iransko obnašanje naj bi predstavljalo resno grožnjo miru in stabilnosti v regiji. Nikki Haley je Rusijo obtožila, da s svojo podporo Iranu ogroža celotno regijo Bližnjega vzhoda.

Jabolko spora je bilo poročilo panela strokovnjakov ZN, ki je januarja ugotovilo, da Iran prodaja ali daje raketne izstrelke hutijcem v Jemnu, s katerimi so ti obstreljevali Savdsko Arabijo kot povračilo za redno bombardiranje iz zraka vse od marca leta 2015.

Rusija je poročilo zavrnila in menila, da ni na voljo dovolj dokazov za iransko vpletenost. Predlog britanske resolucije je dobil veto Rusije, glas proti Bolivije, Kazahstan in Kitajska pa sta se vzdržali.

Medtem, ko velike svetovne sile in regionalne sile igrajo regionalni šah, ljudje v Jemnu umirajo. Nekaj podobnega je VS ZN v torek med oddajo svojega zadnjega poročila povedal posebni odposlanec ZN za Jemen Ismail Ould Čejk Ahmed, ki se poslavlja s položaja.

Poudaril je, da se vse strani v sporu obnašajo neodgovorno in provokativno, pri čemer zanemarjajo trpljenje prebivalstva, ki umira od revščine, lakote in bolezni. Koristi imajo le politiki obeh strani.

Direktor operacij Urada ZN za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) John Ging je ob tem dejal, da so življenjske razmere v Jemnu katastrofalne, pri čemer poleg naraščanja lakote sedaj grozi tudi velik izbruh kolere.

Začelo se je leta 2014, ko so hutijski uporniki s podporo šiitskega Irana zavzeli prestolnico Sano, sunitska vlada pa se je zatekla v Aden. Hutijci so sprožili ofenzivo proti temu mestu, kar je zdramilo regionalne sunitske države, ki nočejo iranske prisotnosti na Arabskem polotoku.

Savdska Arabija je s podporo ZDA oblikovala regionalno koalicijo, ki od marca 2015 napada hutijske upornike iz zraka, pri tem pa so žrtve tudi civilisti. Hutijci so enkrat poskušali vrniti z raketo proti savdskem letališču pri glavnem mestu Rijad, a ta ni zadela nikogar.

VS ZN je leta 2015 uvedel embargo na orožje za Jemen, kar je bilo naperjeno proti Hutijcem, ki so se za pomoč obrnili na Iran. Ta to seveda zanika, Rusija pa trdi, da ni dokazov o iranski vpletenosti.

nazaj na vrh