[Video] Se kitajsko ljudstvo prebuja ali gre za prevaro kitajske partije? Podpora protestnikom v Hongkongu med spletnimi uporabniki na Kitajskem vedno močnejša

  • Napisal  Ivan Šokić/Nova24TV
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Protesti v Hongkongu (foto: epa) Protesti v Hongkongu (foto: epa)

Protesti v Hongkongu beležijo vedno več podpore tudi med spletnimi uporabniki drugod na Kitajskem. Ne ve se, ali je ta podpora organska, ali pa je vse skupaj samo še en način kako kitajski komunisti želijo na dan zbezati nasprotnike totalitarnega režima. Vsekakor pa so proteste v Hongkongu podprli na Tajvanu, kjer so pripravljeni protestnikom donirati tudi čelade.

Protesti v Hongkongu so zaenkrat dosegli odlog uvedbe zakona, ki bi omogočil izročanje državljanov Hongkonga Kitajski. A protesti več deset tisoč glave množice se nadaljujejo, po pisanju South China Morning Post pa so privlekli tudi večje število simpatizerjev s celine.

Ne ve se, ali so to tudi dejanski podporniki protestnikov ali pa komunistična oblast na Kitajskem želi samo zvabiti na plano kakršnokoli opozicijo.

Število podpornikov navkljub režimskim medijev narašča
V vsakem primeru pa so bile med kitajskimi spletnimi uporabniki popularne objave v podporo protestom v Hongkongu. Po drugi strani pa si jim naklonjeni tudi prebivalci Tajvana, od koder so sporočili, da bodo protestnikom v Hongkongu donirali varnostne čelade.

Te so vedno bolj potrebne zaradi spopadov s policijo. Kitajske oblasti se v boju s protestniki poslužujejo gumijastih nabojev, svetlobnih granat, solzivca, kot tudi dobrega starega pendreka. Kitajski državni mediji so se postavili na stran policistov in aktivno demonizirajo protestnike, ki jih bolj predstavljajo kot hongkonške separatiste.

“[Kitajski predsednik] Xi Jinping je Tajvanu predlagal lastno verzijo ‘ene države – dveh sistemov’, a vsi lahko vidimo kaj se je zgodilo v Hongkongu pod ‘eno državo- dveh sistemih’,” je bil kritičen diplomant ekonomije Chiang na Univerzi v Hong Kongu.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=HAvYrj_KifQ

Ivan Šokić/Nova24TV

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.