Varnostni svet Združenih narodov soglasno sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Varnostni svet Združeni narodov je danes soglasno sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji, da bi omogočili dostavo humanitarne pomoči in evakuacijo bolnikov in ranjenih. Po pomislekih Rusije, zaveznice režima v Damasku in stalne članice VS ZN, so le uspeli uskladiti besedilo resolucije, ki sta ga pripravila Kuvajt in Švedska.

 

V resoluciji VS ZN zahteva prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej Siriji, da bi omogočili "varno, nemoteno in stalno" dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi zadržkov Moskve, stalne članice VS ZN s pravico veta, so glasovanje od četrtka večkrat prestavili in usklajevali besedilo.

Da bi dobile podporo Moskve, so iz predloga resolucije umaknili določilo, da se bo prekinitev ognja začela 72 ur po sprejemu resolucije. Sedaj tako določa začetek prekinitve ognja "brez odlašanja". Izločili so tudi navedbo o "takojšnji" dostavi pomoči in evakuaciji.

Diplomati so prepričani, da zaradi tega ne bodo omogočili preložitve prekinitve ognja. Članice VS ZN so med pogajanji dale tudi jasno vedeti, da mora kmalu priti do prekinitve ognja.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres naj bi čez 15 dni VS ZN poročal o prekinitvi ognja, so povedali diplomati.

V še enem popuščanju Moskvi so dodali, da prekinitev ognja ne bo veljala za operacije proti Islamski državi ali Al Kaidi ter posameznikom, skupinam in entitetam, ki so povezane s terorističnimi skupinami.

To omogoča nadaljevanje ofenzive sirske vojske v Idlibu, zadnji sirski provinci, ki še ni pod nadzorom Damaska, saj so tu z Al Kaido povezane skupine, navaja AFP.

V resoluciji zahtevajo končanje vseh obleganj, vključno še zadnje uporniške enklave blizu Damaska, Vzhodne Gute, ki jo sirske vladne sile že sedmi dan zapored silovito obstreljujejo. Napadi so doslej zahtevali življenja več kot 500 civilistov. Končala naj bi se tudi obleganja mest Jarmuk, Fua in Kefraja.

"Pozni smo v odgovoru na to krizo, zelo pozni," je dejala ameriška veleposlanica Nikki Haley po glasovanju in Rusijo obtožila za zavlačevanje.

nazaj na vrh