V napadu na trgovino v Franciji najmanj dva mrtva; z napadalcem se pogajajo Izpostavljeno

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Kevin.B/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

V današnjem terorističnem napadu na jugu Francije, ko je oborožen moški, domnevno pripadnik Islamske države, zajel več talcev v trgovini, sta bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ubiti najmanj dve osebi. Stranke in zaposleni v trgovini naj bi napadalcu sicer medtem večinoma že pobegnili, policija pa se zdaj z njim pogaja za predajo.

Zaenkrat ni znanih prav veliko podrobnosti o incidentu. Napadalec je v supermarket v kraju Trebes vdrl okoli 11.15, oborožen z noži, puško in granatami. Pri tem je po navedbah prič vzklikal "Alah akbar", navaja AFP.

Vir, ki je blizu preiskavi, je za AFP povedal, da naj bi bil moški po poreklu iz Maroka. Po informacijah lokalnega tožilstva, ki primer preiskuje kot teroristično dejanje, se je moški izrekel za privrženca džihadistične skupine IS.

Po dosedanjih informacijah sta bili v incidentu ubiti najmanj dve osebi. Tamkajšnji policijski načelnik Jean-Valery Lettermann je sicer izrazil bojazen, da bodo na koncu odkrili še več žrtev.

Napadalec naj bi petnajst minut pred napadom v Trebesu v bližnjem mestu Carcassonne ustrelil policista, ki je bil na teku skupaj s kolegi. Kot je sporočil francoski premier Edouard Philippe, je policistovo stanje stabilno.

Sprva ni bilo jasno, ali je šlo za povezana incidenta, policija pa je nato potrdila, da je avtomobil, ki so ga opazili ob napadu na policista, zdaj parkiran pred supermarketom v Trebesu, slikovitem srednjeveškem mestecu na jugozahodu Francije z okoli 5000 prebivalci.

Če se bo potrdila povezava s skupino IS, bo to prvi napad te skupine po prihodu Emmanuela Macrona na položaj francoskega predsednika maja lani.

V Franciji so sicer oktobra lani odpravili izredne razmere, a v državi še vedno vlada visoka napetost zaradi niza terorističnih napadov, ki se je začel leta 2015 z napadom na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu. V tem napadu je bilo ubitih 12 ljudi.

Novembra istega leta je Pariz pretresel usklajen napad džihadistov IS, ki so pobili 130 ljudi v barih, restavracijah, v koncertni dvorani in pred nacionalnim stadionom. Francija je zatem uvedla izredne razmere v državi, kljub temu pa to ni preprečilo napada julija 2016, ko je moški s tovornjakom zapeljal v množico v Nici in ubil 84 ljudi. Tudi ta napad si je pripisala IS.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.