Ustavno sodišče zavrnilo izpustitev novega kandidata za predsednika Katalonije

foto: Liz Castro / Wikipedia foto: Liz Castro / Wikipedia

Špansko ustavno sodišče je danes zavrnilo izpustitev novega kandidata za predsednika Katalonije Jordija Sancheza. Zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije je Sanchez že od oktobra v priporu, v ponedeljek pa naj bi katalonski parlament glasoval o njegovi potrditvi na položaj regionalnega voditelja.

 

Neodvisnosti naklonjeni lista Skupaj za Katalonijo in levi republikanci (ERC) so se za Sancheza kot novega kandidata za predsednika Katalonije dogovorili minuli teden. Pred tem se je namreč nekdanji predsednik in vnovični kandidat Carles Puigdemont odpovedal kandidaturi, saj mu ob vrnitvi v Španijo grozi takojšnja aretacija.

Ustavno sodišče je sicer danes odločalo o Sanchezovi splošni prošnji za izpustitev iz pripora. O njegovi prošnji za začasno izpustitev, da bi lahko v ponedeljek sodeloval na glasovanju o svojem imenovanju na položaj predsednika, mora še določiti pristojni vrhovni sodnik Pablo Llarena.

Po današnji odločitvi ustavnega sodišča so sicer po pisanju nemške tiskovne agencije dpa možnosti za to majhne. Llarena je poleg tega že januarja zaradi begosumnosti razsodil proti njegovi prvi prošnji za izpustitev. Če Sancheza v ponedeljek ne bo v katalonskem parlamentu, bo oblikovanje vlade še naprej blokirano, saj mora biti predsedniški kandidat osebno prisoten na glasovanju.

nazaj na vrh