Umrl nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Precej let je bil generalni sekretar OZN. (foto: Flickr / Wikipedia) Precej let je bil generalni sekretar OZN. (foto: Flickr / Wikipedia)

V starosti 80 let je v bolnišnici v Švici preminil nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, so danes sporočili iz Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Prvi afriški politik na položaju generalnega sekretarja ZN in Nobelov nagrajenec je umrl danes zjutraj po krajši bolezni.

 

Žalostno novico sta sporočili družina Kofija Annana in njegova fundacija. Vse svoje življenje se je boril za pravičen in miren svet, so še zapisali.

V njegovih zadnjih dneh so ga obkrožali najbližji - žena Nane in otroci Ama, Kojo in Nina.

Združene narode je politik iz Gane vodil dva mandata, od leta 1997 do leta 2006, pozneje pa je postal posebni odposlanec ZN za Sirijo. Med zadnjimi podeljenimi nalogami je bila vloga posrednika v konfliktu med Mjanmarom in muslimansko manjšino Rohingya. Zadnja leta je živel v Švici.

Trenutni generalni sekretar ZN Antionio Guterres je sporočil, da ga je vest razžalostila. Annana je opisal kot vodilno silo za dobro. "Vzpel se je po položajih, da je vodil organizacijo v novo tisočletje z neprimerljivim dostojanstvom in odločnostjo," Guterresa navaja francoska tiskovna agencija AFP.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.