Tusk meni, da bo sedemindvajseterica sprejela osnutek sporazuma o brexitu

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Donald Tusk (foto: Twitter) Donald Tusk (foto: Twitter)

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes izrazil prepričanje, da bo sedemindvajseterica sprejela osnutek sporazuma o brexitu, ki je razburil London zaradi možnosti, da Severna Irska po izstopu Velike Britanije iz EU ostane del carinske unije, če ne bi našli drugih rešitev.

 

"Absolutno sem prepričan, da bodo vsi sprejeli vse bistvene elemente osnutka," je Tusk dejal na srečanju poslovnežev v Bruslju. Napovedal je, da bo sedemindvajseterica osnutek preučila prihodnji teden.

Britanska premierka Theresa May je osnutek sporazuma v sredo zavrnila, češ da ogroža enotnost države. Tusk je danes dejal, da naj Mayeva predstavi alternativo, če ji ta predlog ni všeč. "Doslej ni nihče predstavil česa pametnejšega od tega načrta," je poudaril.

"Čez nekaj ur bom v Londonu vprašal, če ima britanska vlada boljšo idejo, ki bi enako učinkovito preprečila nadzor na meji med Severno Irsko in Irsko," je še napovedal Tusk.

Irska in EU vztrajata, da bi se morali v sporazumu o brexitu izogniti nadzoru na meji na irskem otoku, s čimer bi spoštovali velikonočni sporazum iz leta 1998, ki je prinesel mir. Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je v sredo izpostavil, da varovalka v irskem protokolu ne postavlja pod vprašaj institucionalnega in ustavnega reda Združenega kraljestva ter da nikakor ne izziva in ne poskuša šokirati, temveč je zgolj pragmatičen.

Tusk je danes poudaril, da je Velika Britanija s pogoji, ki jih je postavila sama - izstop iz carinske unije in enotnega trga - onemogočila povsem nemoteno trgovino z EU. "Vsi se moramo zavedati, da bodo britanske omejitve tudi določale naše prihodnje odnose," je dejal. "Z državo zunaj carinske unije in enotnega trga ne more biti trgovine brez trenj. Trenja so neizogiben stranski učinek brexita," je dejal.

Osnutek, ki ga je v sredo objavila Evropska komisija, je pravna ubeseditev decembrskega dogovora o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, vključuje pa tudi besedilo o prehodnem obdobju in še nekatera vprašanja. EU sedaj čaka na petkov govor britanske premierke Therese May, ki naj bi podrobneje opredelila britanska stališča o prihodnjih odnosih.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.