Trumpova protekcionistična politika se odraža na nemškem izvozu

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Clemens Vasters/Wikimedia Commons; CC BY-SA 2.0

Nemško gospodarstvo tretje četrtletje končuje z nezavidljivimi podatki o stanju industrijske proizvodnje in izvozu. Na obeh področjih je največje evropsko gospodarsko v nasprotju s pričakovanji analitikov zabeležilo padce, kar gre po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pripisati tudi protekcionistični politiki predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Industrijska proizvodnja se je v Nemčiji julija zmanjšala za 1,1 odstotka, potem ko je bil padec junija 0,7-odstoten, podatke nemškega statističnega urada Destatis povzema dpa.

Razočarali so tudi podatki o izvozu, ki se je julija znižal za 0,9 odstotka.

Analitiki so po poročanju dpa pričakovali, da se bo v sedmem mesecu industrijska proizvodnja okrepila za 0,2 odstotka, izvoz pa naj bi bil višji za 0,3 odstotka.

So pa v Nemčiji že četrti mesec zapored zabeležili rast uvoza. Ta se je julija okrepil za 2,8 odstotka.

Po sezonsko prilagojenih podatkih je bil trgovinski presežek v Nemčiji julija 15,8 milijarde evrov. Junija se je ustavil pri 19,3 milijarde evrov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.