Trump napovedal skorajšnji umik ameriške vojske iz Sirije

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Donald Trump Donald Trump Gage Skidmore/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek v zvezni državi Ohio, ko je nagovoril tamkajšnje industrijske delavce, napovedal, da se bodo vojaške sile ZDA "zelo kmalu" umaknile iz Sirije. Dodal je, da je ameriška vojska tik pred tem, da bo tam prevzela nadzor nad celotnim območjem, ki je nekoč bil v rokah skrajne skupine Islamska država.

Dodal je tudi, da so ZDA zaradi vojn na Bližnjem vzhodu zapravile že 7000 milijard dolarjev.

"Na Bližnjem vzhodu smo zapravili 7000 milijard dolarjev. In kaj imamo od tega? Nič," je še dejal Trump in obljubil, da se bodo v prihodnosti ZDA usmerile v ustvarjanje delovnim mest in izgradnjo infrastrukture doma.

"Umaknili se bomo iz Sirije, najverjetneje zelo kmalu. Naj drugi sedaj poskrbijo zanjo," je dejal predsednik ZDA. Ob tem ni povedal, kdo bi to lahko bil, a imata Rusija in Iran v državi svoje sile, ki so zaveznice sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nuert je kasneje na novinarsko vprašanje, ali ve za odločitev, da se bodo ZDA umaknile iz Sirije, sicer odgovorila: "Ne, ne vem. Ne."

ZDA imajo v Siriji trenutno okoli 2000 vojaških pripadnikov, ki se skupaj z oboroženimi lokalnimi skupinami borijo proti Islamski državi.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.