Telefonski pogovor zunanjega ministra dr. Logarja z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom Izpostavljeno

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar | Avtor STA Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar | Avtor STA

Minister dr. Logar je uvodoma izrazil sočutje in solidarnost z žrtvami v ZDA zaradi pandemije COVID -19. Minister dr. Logar in DS Pompeo sta se zavzela za krepitev prijateljskih in zavezniških odnosov med državama ter poudarila pomen tesnega transatlantskega partnerstva pri soočanju s pandemijo COVID-19. Naslovila sta tudi nekatere druge aktualne mednarodne teme.

Sogovornika sta se zavzela za krepitev političnih in gospodarskih odnosov med državama ter za nadaljnje poglabljanje varnostnega in obrambnega sodelovanja, tako dvostransko kot v okviru Severnoatlantskega zavezništva. Minister dr. Logar je predstavil aktivno vlogo Slovenije v Zavezništvu in poudaril, da bo Slovenija še naprej prispevala k pravični delitvi bremen.

Naslovila sta aktualne razmere in prizadevanja obeh držav pri soočanju s pandemijo COVID-19. Izpostavila sta pomen usklajenega in učinkovitega mednarodnega odziva in pri tem vodstvene vloge transatlantske skupnosti pri zagotavljanju nujne zdravstvene opreme.

Poseben pomen sta posvetila ponovnem zagonu svetovnega gospodarstva ter težavama pri soočanju z naraščajočim širjenjem dezinformacij.

Minister dr. Logar je pozdravil okrepljeni angažma ZDA v Srednji Evropi, ki se odraža tudi v aktivni ameriški podpori Pobudi Tri morja, katere vrh je Slovenija gostila v preteklem letu. Ministra sta govorila tudi o partnerstvu za čezatlantsko energetsko sodelovanje (P-TEC). Minister dr. Logar je predstavil priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 ter se tudi v tem pogledu zavzel za nadaljevanje tesnih in konstruktivnih odnosov med EU in ZDA.

Sogovornika sta se dogovorila o realizaciji njunega srečanja, takoj ko bodo razmere to dopuščale.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.