Španija umaknila priporne naloge za katalonske borce za neodvisnost

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Španija je umaknila mednarodne priporne naloge tudi za nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta. (foto: arhiv Demokracije) Španija je umaknila mednarodne priporne naloge tudi za nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta. (foto: arhiv Demokracije)

Španija je umaknila mednarodne priporne naloge za nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in druge katalonske borce za neodvisnost, ki so pobegnili v tujino, je danes sporočilo špansko vrhovno sodišče. To pomeni, da lahko prosto potujejo iz države v državo.

 

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil sodnik Pablo Llarena, se je za umik pripornega naloga odločil, potem ko je nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi upora.

Španija je izročitev Puigdemonta zahtevala zaradi njegove vloge pri izvedbi prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani. Špansko tožilstvo mu očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri lani zatekel v Belgijo, aretirali pa so ga 25. marca v Nemčiji, ko se je v Belgijo vračal iz Finske. Puigdemonta je nemško sodišče na podlagi plačila varščine iz pripora izpustilo 6. aprila, a je moral ostati v Nemčiji do odločitve o izročitvi.

Današnja odločitev španskega sodnika pomeni, da Puigdemont in še pet katalonskih politikov, ki so trenutno na Škotskem, v Belgiji in Švici, lahko prosto potujejo iz države v državo. A še vedno zanje velja španski priporni nalog, kar pomeni, da jih bodo v Španiji pridržali, če se vrnejo tja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Puigdemont je eden od 13 katalonskih voditeljev, obtoženih upora. Devet od njih je v priporu v Španiji, kjer čakajo sojenje.

nazaj na vrh