Sirski režim nadaljuje obstreljevanje Vzhodne Gute

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Fotografija je simbolična. Fotografija je simbolična.

Sirske vladne sile so od petka, ko je Varnostni svet ZN večkrat preložili glasovanje o 30-dnevnem humanitarnem premirju v Siriji, nadaljevale obstreljevanje Vzhodne Gute. Danes so še okrepile napade in ubile najmanj 32 civilistov, v sedmih dneh tako skupno že več kot 500, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

 

V noči na soboto so sirske vladne sile izstrelile več kot 140 raket na različna območja te uporniške enklave blizu Damaska. Njihova letala pa ob podpori ruskih danes izvajajo napade na več naselij. V največjem naselju Duma so ubili 12 civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od nedelje, ko so sile sirskega predsednika Bašarja al Asada začele zadnjo ofenzivo, je tako skupno umrlo že 510 civilistov, med njimi najmanj 127 otrok. Ranjenih je okoli 2400 ljudi, je sporočil observatorij.

Varnostni svet ZN je v petek večkrat preložil in nato na koncu dokončno preložil na danes glasovanje o predlogu resolucije za uvedbo 30-dnevnega humanitarnega premirja v Siriji. Težave je povzročala Rusija, ki se ni pridružila večini članic Varnostnega sveta niti po celodnevnem pritisku na Moskvo. Varnostni svet naj bi se ponovno sestal danes okoli 18. ure po srednjeevropskem času.

Začetek zasedanja, na katerem naj bi glasovali o resoluciji, so nato znova preložili, saj potrebujejo še več časa za usklajevanje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Ni še jasno, kdaj se bo začela.

Predhodni poskusi premirja v Siriji so bili doslej neuspešni.

Pred morebitnim glasovanjem v VS ZN je danes Turčija mednarodno skupnost pozvala h končanju prelivanja krvi v Vzhodni Guti. "Svet ni moral ustaviti ta pokol," je zapisal tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na Twitterju.

Vzhodna Guta je eno od zadnjih območij v bližini Damaska, ki ga še nadzorujejo uporniki; od leta 2012 je pod nadzorom islamističnih in džihadističnih skupin.

nazaj na vrh