Šarčeva vlada ne upa solirati - Slovenija glede Venezuele podpira izjavo EU

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Venezuelo še vedno zapuščajo begunci... (foto: Getty Images / AFP / Wikipedia) Venezuelo še vedno zapuščajo begunci... (foto: Getty Images / AFP / Wikipedia)

S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so sporočili, da se Slovenija v celoti pridružuje sobotni izjavi visoke predstavnice EU Federice Mogherini o razmerah v Venezueli. Ta izjava poziva k izvedbi svobodnih, transparentnih in poštenih predsedniških volitev v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi in venezuelskim ustavnim redom.

 

"Slovenija se v celoti pridružuje izjavi visoke predstavnice Mogherini v imenu EU o razmerah v Venezueli z dne 26. januarja 2019," so za STA v soboto sporočili z MZZ.

Ta izjava med drugim poudarja, da predsedniške volitve maja lani niso bile svobodne, poštene in verodostojne ter nimajo demokratične legitimnosti. EU zato poziva k izvedbi novih predsedniških volitev.

"V odsotnosti najave organizacije novih volitev s potrebnimi zagotovili v prihodnjih dneh bo EU sprejela nadaljnje ukrepe, vključno o vprašanju priznanja državnega vodstva v skladu z 233. členom venezuelske ustave," poudarja izjava.

"EU ponavlja globoko prepričanje, da je mirna in vključujoča demokratična rešitev edina pot iz sedanjega političnega zastoja," so še sporočili z MZZ v odgovoru na vprašanje, ali Slovenija podpira osemdnevni rok za razpis volitev v Venezueli, ki ga je v soboto venezuelskem predsedniku Nicolasu Maduru postavila Španija, pridružile pa so se ji še Francija, Nemčija, Velika Britanija in Nizozemska.

Te države so sporočile, da bodo v primeru, da volitev v postavljenem roku ne bo, kot začasnega venezuelskega predsednika priznale Guaida.

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je ultimat zavrnil. Ponovil je, da Maduro ostaja legitimni predsednik.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.