Sarajevsko sodišče bosanskega Srba obsodilo na dvajset let zapora - leta 1992 je dal v Višegradu zapreti in žive zažgati 57 Bošnjakov

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Stacey Wyzkowski / Wikipedia foto: Stacey Wyzkowski / Wikipedia

Sodišče v Sarajevu je danes bosanskega Srba Radomirja Šušnjarja obsodilo na 20 let zaporne kazni zaradi vojnih zločinov nad civilisti leta 1992 v Višegradu na vzhodu države. Šušnjar je takrat sodeloval pri umoru 57 Bošnjakov. Žrtve iz bližnjega naselja Koritnik, vsi so bili civilisti, so enote bosanskih Srbov zaprle v hišo in jo zažgale.

 

Najmlajši žrtvi sta bili po današnjem poročanju medijev v BiH, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, takrat stari eno in pet let. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bil to eden od najhujših vojnih zločinov med vojno v BiH.

Šušnjar je po koncu vojne v BiH, ki je potekala med letoma 1992 in 1995, več let živel v Franciji. Leta 2017 so ga odkrili preiskovalci iz BiH. Junija lani so ga francoske oblasti na podlagi mednarodnega pripornega naloga predale BiH. Sojenje se je začelo avgusta 2018.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug gre za prvostopenjsko obsodbo. Tožilstvo BiH Šušnjarja bremeni sodelovanja v "napadu, nečloveškem ravnanju in ropanju premoženja bošnjaških vaščanov iz Koritnika". Obtožnico proti njemu so potrdili oktobra 2017.

Kot je še navedlo tožilstvo, je prav Šušnjar zajetim civilistom ukazal, da gredo v vrsti v hišo, zadnjega v vrsti pa je lastnoročno porinil v hišo in zaklenil vrata. Potem so v hišo odvrgli eksplozivno napravo, ki je povzročila požar. Ko je izbruhnil požar, so pripadniki vojske bosanskih Srbov streljali na vse, ki so poskušali pobegniti. Kljub temu se je nekaterim uspelo rešiti.

Posmrtnih ostankov ubitih vse do danes niso našli, še navaja obtožnica.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.