Propadla še ena priložnost za oblikovanje nove italijanske vlade

Vladna palača v Rimu (foto: youtube) Vladna palača v Rimu (foto: youtube)

Nova priložnost, da bi poraženka parlamentarnih volitev Demokratska stranka (PD) in Gibanje pet zvezd oblikovali novo italijansko vlado, je kot kaže propadla. Nekdanji vodja PD Matteo Renzi je namreč dejal, da je sodelovanje med strankama zaradi različnih stališč "nemogoče", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanji vodja PD Matteo Renzi je v nedeljo zvečer pred kamerami italijanske televizije Rai dejal, da so stališča Gibanja pet zvezd nezdružljiva s pogledi njegove stranke.

"Lahko se sestanemo, seveda. Vendar ne moremo glasovati za njihovo vlado," je dejal Renzi. Ob tem je ponovno poudaril, da bi bilo za njegovo stranko po porazu na parlamentarnih volitvah najbolje, da prestopi v opozicijo.

Renzi je svoje mnenje izrazil pred napovedanim sestankom izvršnega sveta PD, ki bo v četrtek razpravljal o možnosti oblikovanja koalicije z Gibanjem pet zvezd. Vodstvo PD bo odločalo, ali in kako nadaljevati pogovore. Temu najbolj nasprotujejo v delu PD, zvestemu nekdanjemu premierju Renziju.

Tudi to je očitno čedalje manj naklonjeno sodelovanju med strankama. Vodja stranke Luigi Di Maio je namreč v nedeljo dejal, da je PD zavrnila razpravo, ki bi bila v interesu državljanov in "bo za to plačala". Dejal je še, da se "PD ne more osvoboditi Renzija".

Gibanje pet zvezd je sicer pred tem pokazalo dobro voljo in sprejelo ultimat PD, da dokončno prekine pogovore z Ligo, ki je v desnosredinskem zavezništvu z Naprej Italijo Silvia Berlusconija. Gibanje je od Lige zahtevalo, da se odreče Berlusconiju in se sama pridruži koalicijskih pogajanjem, česar pa vodja Lige Matteo Salvini ni želel storiti.

 

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.