Premier Janša: Časa za dogovor o brexitu zmanjkuje in treba se je pripraviti na vse kar temu sledi Izpostavljeno

foto: Vlada RS foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je danes po zaključku zasedanja Evropskega sveta v izjavi za medije podrobneje spregovoril o tokratnem dnevnem redu, ki je vključeval pogajanja v zvezi z Brexitom, oceno epidemiološke situacije, pogovore o podnebnih spremembah in odnosih med EU in Afriko, ter glavnih zaključkih, ki so jih sprejeli evropski voditelji.

 

“Kar se tiče brexita, je EU sprejela izhodišča za nadaljnja pogajanja, so pa bila ta sprejeta precej hladno v Veliki Britaniji,” je dejal premier Janez Janša in izrazil upanje, da se bodo pogajanja vsaj v omejenem obsegu nadaljevala, in da, če ne bo mogoče doseči popolnega sporazuma, da bodo doseženi dogovori vsaj na nekaterih področjih, ki so še odprta, to je ribištvo, konkurenca in nadzor nad samim sporazumom. “Časa zmanjkuje in pripraviti se je treba tudi na tako imenovani nedogovor in vse posledice, ki iz tega izhajajo.”

Voditelji so tudi veliko pozornosti namenili 55 odstotkom zmanjšanju emisij v predlogu podnebnih sprememb. “Kar se cilja tiče, nihče ni imel velikih pomislekov. Pomisleki pa so glede načinov, kako to doseči, cene, ki jo je treba za to plačati, in pravičnega pristopa,” je povedal premier in dodal, da so vse to tudi vprašanja za Slovenijo. “Cilje je treba doseči, da bodo dejansko trajnostni, ne pa da bo šlo zgolj za doseganje nekih formalno določenih ciljev, ne glede na ceno in posledice,” je povedal premier. Dodal je, da je racionalne meje pri tem vprašanju enostavno treba upoštevati.

Več si lahko preberete TUKAJ.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.