Predsedniške volitve v Belorusiji navadna farsa, Evropska unija bo verjetno sprožila nove sankcije proti Lukašenkovemu režimu

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Lukašenko vztraja na oblasti. (foto: Wikipedia) Lukašenko vztraja na oblasti. (foto: Wikipedia)

Po očitkih o poneverbah na predsedniških volitvah in nasilju v Belorusiji razmišlja Evropska unija o novih sankcijah proti Minsku. Odnose bodo temeljito preučili, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

 

 

"To bi lahko med drugim pomenilo ukrepati proti tistim, ki so odgovorni za nasilje, neupravičene aretacije in poneverbo volilnih rezultatov," je pojasnil Borrell.

Kot je dodal, volitve niso bile niti svobodne niti pravične. Kritičen je bil tudi do policijskega nasilja, aretacij več tisoč ljudi in ukrepov proti svobodi zbiranja in svobodi govora. Borrell je tako danes pozval, da morajo izpustiti vse pridržane, so sporočili iz Bruslja.

Za uveljavitev sankcij EU morajo to sicer potrditi vse države članice. Država, ki bi morda blokirala tovrsten ukrep, je Madžarska, poroča nemška tiskovna agencija dpa. O ukrepih proti Belorusiji bi sicer lahko razpravljali na srečanju zunanjih ministrov EU konec meseca v Berlinu.

Po volitvah v nedeljo so v Belorusiji izbruhnili protesti proti predsedniki Aleksandru Lukašenku, ki naj bi na volitvah zmagal z 80-odstotno podporo. Njegova tekmica Svetlana Tihanovska rezultatov ne priznava, po volitvah pa je zbežala v Litvo. Tudi v tujini dvomijo v resničnost uradnih rezultatov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.