Po mnenju južnokorejskega predsednika prezgodaj za optimizem glede Severne Koreje

foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je danes dejal, da je prezgodaj za optimizem glede ponudbe Severne Koreje za pogovore z ZDA o jedrskem razoroževanju. Zavrnil je tudi navedbe o tajnem dogovoru, ki naj bi Pjongjang prepričal v vrnitev za pogajalsko mizo. Iz sveta medtem prihajajo novi odzivi na dogovor o vrhu voditeljev obeh Korej.

 

"Smo šele na začetku," je dejal Moon vodjem južnokorejskih političnih strank glede ponudbe severnokorejskega voditelja Kim Jong-una o pogovorih z ZDA o tem, da bi se Pjongjang lahko odpovedal jedrskemu orožju, če mu bo zagotovljena varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavrnil je tudi navedbe o tajnem dogovoru, zaradi katerega se je Pjongjang vrnil za pogajalsko mizo. "S Severom ni bilo dogovora za zaprtimi vrati," je po navedbah tiskovnega predstavnika opozicijske stranke Bareunmirae dejal Moon. "Darila za Sever ne bo," je dodal.

Izpostavil je tudi pomen ohranitve tesnega sodelovanja z ZDA. "Mislim, da bodo pogovori o jedrskem razoroževanju izvedljivi samo, če bosta Južna Koreja in ZDA o njem imeli enako stališče," je dejal.

Ocenil je še, da dialog med Korejama ne bo dovolj, da bi dosegli mir. Severna in Južna Koreja sta se v torek dogovorili, da se bosta voditelja obeh držav srečala prihodnji mesec v obmejni vasi Panmunjom.

Tudi Kitajska je glede dogovora o korejskem vrhu zadržana. Pozvala je obe strani, naj "zgrabita priložnost" za denuklearizacijo polotoka ter izrazila pripravljenost na posredovanje. Ob tem so v Pekingu tudi pozvali ZDA, Japonsko in Južno Korejo, naj odpovejo skupne vojaške vaje v regiji v zameno za to, da bo Severna Koreja ustavila svoje jedrske aktivnosti.

Ameriški predsednik Donald Trump je pozdravil ponudbo Severne Koreje. A je posvaril, da še vedno obstaja možnost vojaške akcije, če v pogovorih ne bo napredka. Trumpova administracija pa je sporočila, da bodo izvedli skupne vojaške vaje z Južno Korejo.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval vse vpletene strani, naj izkoristijo priložnost "za premik k trajnostnemu miru in jedrski razorožitvi".

nazaj na vrh