Neverjetno: Kitajci bodo gradili avtocesto v Republiki srbski

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Kitajska skupina China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group bo gradila in financirala 42 kilometrov dolgo avtocesto med Banjaluko in Prijedorjem v Republiki srbski v BiH. Kitajska družba bo avtocesto tudi upravljala, dobila bo 30-letno koncesijo, so ta teden poročali mediji.

 

Prometni minister Republike srbske Neđo Trninić je v ponedeljek napovedal, da bodo predvidoma septembra s kitajsko družbo podpisali pogodbo o izgradnji avtoceste Banjaluka-Prijedor, vredne okoli 297 milijonov evrov, je spletni portal klix.ba navajal poročanje tiskovne agencije Federacije BiH Fena.

Projekt bo financirala kitajska družba, ki bo dobila 30-letno koncesijo za upravljanje avtoceste, Republika srbska pa bo zagotovila zemljišča. Po besedah ministra bodo pustili odprto možnost, da se sedaj predvideni 42-kilometrski avtocestni odsek nadaljuje v smeri proti kraju Novi Grad (Bosanski Novi) in kot hitra cesta v smeri proti kraju Kozarske Dubice.

To bo prva koncesijska pogodba za avtoceste v Republiki srbski, je povedal direktor javnega avtocestnega podjetja Autoputevi RS Dušan Topić.

Kitajska podjetja so dejavna tudi ponekod drugod v regiji. Tako bo med drugim kitajski gradbeni konzorcij na čelu z družbo China Road and Bridge Corporation na Hrvaškem gradil most na polotok Pelješac, ta kitajska družba pa bo gradila tudi avtocesto Bar-Boljare v Črni Gori.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.