Nemško tožilstvo odredilo takojšnjo izpustitev Puigdemonta

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Carles Puigdemont Carles Puigdemont Generalitat de Catalunya/Wikimedia Commons; PD

Tožilstvo v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein je danes odredilo takojšnjo izpustitev bivšega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki je priprt v kraju Neumünster. Nemške oblasti so Puigdemonta prijele na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je zaradi obtožb upora in zlorabe javnih sredstev izdala Španija.

Višje deželno sodišče v Schleswigu je v četrtek odločilo, da lahko Puigdemont po plačilu 75.000 evrov varščine zapusti pripor do odločitve o izročitvi Španiji. Prav tako je zavrnilo izročitev Španiji na podlagi obtožb upora, obtožbe o zlorabi javnih sredstev pa še preučuje.

Nekdanjega katalonskega predsednika so 25. marca na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je izdala Španija, priprli v Nemčiji, ko se je iz Finske vračal v Belgijo, kamor se je zatekel lani po razglasitvi neodvisnosti Katalonije.

Špansko vrhovno sodišče je evropski priporni nalog za Puigdemonta in več drugih nekdanjih ministrov njegove vlade izdalo 23. marca, in sicer na podlagi obtožb upora in zlorabe javnih sredstev v povezavi z referendumom in siceršnjimi prizadevanji za neodvisnost Katalonije.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.