Nemški proračun lani z več kot 36 milijard evrov presežka

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Clemens Vasters/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Nemški proračun je lani dosegel 36,6 milijarde evrov presežka, kar je sicer 1,8 milijarde evrov manj od prvotne ocene, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz zveznega statističnega urada Destatis. Visok presežek se je nakazoval že ob prvem lanskem polletju, ko je bil na polletni ravni rekordno visok.

V prvem lanskem polletju so država, zvezne dežele, občine in socialne blagajne ustvarile za 18,3 milijarde evrov več prihodkov, kot pa so imele odhodkov, s čimer so ustvarile najvišji presežek v obdobju po združitvi obeh Nemčij.

Nemško gospodarstvo je lani zabeležilo 2,2-odstotno gospodarsko rast, kar je najhitrejša rast po letu 2011. Poganjale so jo investicije in izvoz, medtem ko sta se tako zasebna kot državna potrošnja v primerjavi z letom prej nekoliko znižali.

Po najnovejših vladnih ocenah bo rast letos 2,4-odstotna.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.