Nemški izvoz januarja porasel za 8,6 odstotka

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Clemens Vasters/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Nemčija je januarja izvozila za 107,1 milijarde evrov blaga, kar je 8,6 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu. Uvoz je medtem porasel za 6,7 odstotka na 89,7 milijarde evrov. Zunanjetrgovinski presežek je tako znašal 17,4 milijarde evrov, s čimer se je glede na januar lani povečal za 2,8 milijarde evrov.

Sezonsko prilagojeni podatki nemškega statističnega urada Destatis kažejo, da sta se v primerjavi z decembrom lani tako izvoz kot uvoz januarja zmanjšal za 0,5 odstotka. Po prilagojenih podatkih je zunanjetrgovinski presežek znašal 21,3 milijarde evrov, je v sporočilu za javnost zapisal urad.

Tako pri izvozu kot uvozu so med najpomembnejšimi nemškimi zunanjetrgovinskimi partnericami izstopale države EU. V unijo je Nemčija januarja izvozila za 64,9 milijarde evrov in iz njih uvozila za 49,6 milijarde evrov blaga. V primerjavi z januarjem 2017 se je izvoz v države EU povečal za 10,7 odstotka, uvoz iz teh držav pa za 6,9 odstotka.

V države članice območja z evrom je Nemčija januarja izvozila za 41,1 milijarde evrov blaga (+11,2 odstotka), iz držav z evrom pa je uvozila za 32,1 milijarde evrov blaga (+6,7 odstotka). Izvoz v tretje države je bil vreden 42,2 milijarde evrov, kar pomeni 5,5-odstotno rast, uvoz iz teh držav pa je porasel za 6,6 odstotka na 40,1 milijarde evrov.

Prvi podrobnejši podatki ob tem kažejo, da se je nemški izvoz v Slovenijo januarja na letni ravni povečal za 13,5 odstotka, uvoz pa je porasel za 14 odstotkov.

Politično občutljivi izvoz v ZDA je upadel za 3,9 odstotka, uvoz pa se je zvišal za 4,3 odstotka.

Do Nemčije je v zadnjem obdobju kritičen ameriški predsednik Donald Trump, ki je državo tudi izpostavil v četrtkovem nagovoru ob uvedbi 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih na uvoz aluminija. Kot je poudaril, so "številne države, ki imajo do nas najslabši odnos tako na področju trgovine kot vojske, naše zaveznice". Pri tem je ciljal tako na velik nemški zunanjetrgovinski presežek kot tudi njene izdatke za vojsko, ki so pod cilji zavezništva Nato.

Kako bo zaostrovanje odnosov med Nemčijo in ZDA vplivalo na nemško gospodarstvo, je težko oceniti. Destatis je danes objavil tudi podatke o industrijski proizvodnji, ki je januarja na mesečni ravni upadla za 0,1 odstotka. Podrobni podatki sicer kažejo, da je padec posledica nižje proizvodnje v sektorjih energije in gradbeništva, medtem ko je brez upoštevanja teh sektorjev nemška industrija svojo proizvodnjo povečala za 0,6 odstotka.

Na letni ravni se je obseg industrijske proizvodnje v Nemčiji po prilagojenih podatkih povečal za 5,5 odstotka.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.