Mayeva po napadu v Salisburyju svari, da Rusija ogroža celotno EU

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Theresa May (foto: Twitter) Theresa May (foto: Twitter)

Britanska premierka Theresa May je danes ob prihodu na vrh EU opozorila, da Rusija ogroža celotno EU. "Ruska grožnja ne spoštuje meja," je poudarila. Napad z živčnim strupom v Salisburyju je po njenih besedah del vzorca ruske agresije proti Evropi in njenim sosedam, od Zahodnega Balkana do Bližnjega vzhoda.

 

EU izraža solidarnost in podporo Združenemu kraljestvu ob napadu z živčnim strupom na nekdanjega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju. To sta danes ob prihodu na vrh znova izpostavila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Mayeva, Merklova in Macron bodo imeli sicer po napovedih iz Elizejske palače danes ob robu vrha posebno srečanje, na katerem se bodo pogovarjali o incidentu v Salisburyju in sklepih vrha o tem vprašanju, ki naj bi bili zelo podobni nedavni izjavi trojice in ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Četverica je v omenjeni izjavi poudarila, da ni drugega verjetnega pojasnila kot britanska ocena, da je za napad odgovorna Rusija. Članice so sicer v dosedanjih skupnih stališčih zapisale le, da jemljejo britanske ocene "izjemno resno". Ostrejši retoriki do Rusije naj bi nasprotovali zlasti Grčija in Italija.

Tudi slovenski premier Miro Cerar je bil danes ob prihodu na vrh previden. Na vprašanje, ali Slovenija podpira možnost dodatnih sankcij proti Rusiji zaradi tega napada, je dejal, da je udeležba Rusije "morda še nekoliko pod vprašajem".

Britanskim organom sicer po Cerarjevih besedah "lahko zaupamo, bi bilo pa dobro počakati na preiskavo neodvisnih mednarodnih institucij, preden bomo lahko dokončno prepoznali krivca". Slovenija bo sledila EU, ko bo jasno, kje je odgovornost, je še dejal.

Cerar je sicer jasno izpostavil, da Slovenija ostro obsoja uporabo kemičnih sredstev in da je solidarna z Združenim kraljestvom. Napad v Salisburyju je po njegovem prepričanju še dokaz več, kako pomembno je vlagati v varnost v Evropi in sodelovati na področju obveščevalnih služb in drugih varnostnih mehanizmov. Slovenija je v vse to vključena in želi ohraniti sedanjo stopnjo varnosti, zato sodeluje z vsemi, sploh v regiji, je še zatrdil premier.

Tako je Cerar komentiral navedbe, da imajo članice unije različen dostop do podatkov britanskih obveščevalnih služb, kar naj bi krepilo razlike v njihovih stališčih glede odziva na napad v Salisburyju.

Vprašanje morebitnih dodatnih sankcij proti Rusiji zaradi tega napada za zdaj ostaja brez odgovora. Zastavljeno je bilo danes ob prihodu na vrh tudi Mayevi, ki je dejala le, da se veseli nadaljnjih pogovorov ter izrazila hvaležnost za solidarnost in podporo.

Odnos do Rusije očitno znova deli članice in institucije unije. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na primer Vladimirju Putinu čestital ob vnovični izvolitvi za predsednika, medtem ko predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pravi, da po napadu v Salisburyju ni pri volji za praznovanje ob Putinovi vnovični izvolitvi.

Juncker je zaradi čestitke Putinu tarča kritik. Ostra je bila danes tudi litovska predsednica Dalia Grybauskaite, ki je dejala, da v trenutnih okoliščinah "ni prostora za baročno diplomacijo".

nazaj na vrh