Mati o poroki hčerke Jovanke s Titom: »Lahko bi, hčerka, našla boljšega!«

Josip in Jovanka Broz Josip in Jovanka Broz

V Srbiji pospešno (za razliko od Slovenije) odpirajo arhive iz komunističnega obdobja in nekdanje državne skrivnosti prihajajo v javnost. Pred dnevi so bile tako objavljene tudi nekatere do sedaj neznane podrobnosti glede poroke Josipa Broza z Jovanko Budisavljević.

Poroko med jugoslovanskim diktatorjem in mlado partizansko oficirko (njemu je bilo 60 let, njej 28) je organiziral šef tajne policije Aleksandar Ranković, ki je bil tudi poročna priča. Poroka je bila v vili na Banovem brdu, ki je bila nekoč last bogatega judovskega poslovneža, ki je izginil med drugo svetovno vojno, njegovega premoženja pa se je po vojni polastila nova oblast, v konkretnem primeru Udba. Očitno je imela jugoslovanska partija poseben gušt pri prilaščanju vil premožnih Judov, ki so izginili med vojno, saj so si tudi v Ljubljani na tak način pridobili več judovskih vil, v nekaterih se dediči krvavega komunističnega režima še danes bohotijo.

No, omenjena beograjska vila je bila zaradi tega, ker je bila nekoliko odmaknjena od ostalih hiš v okolici, primerna za zaslišavanja (beri mučenja) nasprotnikov komunističnega režima. In zaradi svoje odmaknjenosti je bila tudi primerna za poroko med Brozom in Jovanko. Ranković, ki je vso zadevo organiziral, se je bal, da bi velika javna poroka lahko ponudila možnost za atentat, nekoliko pa se je tudi bal, da bi poroka med precej starejšim diktatorjem in mlado partizanko v delu javnosti sprožila negativen vtis. Zanimivo pa je, da ta poroka ni bil nikjer uradno registrirana, zato se nekateri sprašujejo, če je bila sploh pravno veljavna.

No, po takorekoč tajni poroki so le organizirali sprejem za ožjo suito, za kar so uporabili počitniško vilo Dunavka pri Iloku, zaseženo hrvaškemu grofu Eltzu. Na tem sprejemu bi bilo prisotnih tudi nekaj Jovankihnih sorodnikov, med njimi pa ni bilo njene mame, ki je nevesti poslala sporočilo: »Lahko bi, hčerka, našla boljšega!«

nazaj na vrh