Lukašenkov režim čedalje bolj bizaren: opozicijski voditeljici grozi s smrtjo, hkrati pa jo obtožil ogrožanja varnosti

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Diktator noče popustiti. (foto: Wikipedia) Diktator noče popustiti. (foto: Wikipedia)

Beloruski preiskovalci so danes sporočili, da so proti opozicijski aktivistki Mariji Kolesnikovi vložili obtožnico zaradi ogrožanja državne varnosti. Kljub mednarodnim protestom je 38-letnica že več kot en teden v preiskovalnem priporu in je proti varnostnim oblastem vložila ovadbo zaradi grožnje s smrtjo.

 

Odvetnica Kolesnikova Ljudmila Kasak je kot absurdne danes zavrnila očitke, ki so jih izpostavili v obtožnici. Opozicijska aktivistka namreč ni poskušala priti nezakonito do oblasti, je pojasnila.

Preiskovalci medtem trdijo, da je skušala Kolesnikova s pomočjo interneta in množičnih medijev pozivati k dejanjem, ki so bila usmerjena proti nacionalni varnosti. Cilj je bil, da bi škodila državi. Kolesnikovi grozi do pet let zapora.

Kolesnikovo so prejšnji teden ugrabili in jo skušali izgnati v Ukrajino. Grozili so ji tudi s smrtjo, aktivistka pa je raztrgala svoj potni list in s tem preprečila izgon. Njena odvetnica je danes opozorila, da Kolesnikove kljub vloženi ovadbi niso še pregledali izvedenci sodne medicine. Med postopkom izgona je namreč utrpela odrgnine in podplutbe.

Kolesnikova je tesna sodelavka opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki je po oceni številnih prava zmagovalka predsedniških volitev prejšnji mesec v Belorusiji.

V Belorusiji potekajo protesti že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je sicer po uradnih podatkih znova zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko. Lukašenkov režim jih skuša zatreti s silo. Več tisoč ljudi so zaprli, številne so grobo pretepli, nekateri so bili tudi ubiti.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.