Le Penova za novo ime stranke predlaga Nacionalni zbor

Marine Le Pen Marine Le Pen

Vodja francoske stranke Nacionalna fronta (FN) je danes na kongresu v Lillu za novo ime stranke predlagala Rassemblement National oziroma Nacionalni zbor. O njem bodo po pošti glasovali člani stranke, rezultati pa ne bodo znani še najmanj šest tednov.

"Predlagam, da Nacionalna fronta postane Nacionalni zbor," je dejala Le Penova. "Vendar pa boste vi glasovali in odločili o tem," je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je pojasnila, ime Nacionalna fronta za številne Francoze predstavlja "psihološko zavoro". Novo ime pa po njeni razlagi kaže na željo po združevanju. Cilj preimenovanja je sicer "dediabolizirati" stranko, omogočiti povezovanje z desnimi strankami in tako priti na oblast.

Okoli 1500 zbranih članov FN je predsednica pozvala, naj dokončajo prenovo, zaradi katere so jo izvolili. "To je pogoj našega uspeha," je dejala.

Stranka, ki jo je ustanovil predsedničin oče Jean-Marie Le Pen, bo kljub spremembi imena v logotipu ohranila plamen.

Le Penovo so danes kot edino kandidatko znova izvolili na predsedniški položaj, prejela je 100-odstotno podporo.

Že pred tem so potrdili tudi novi statut stranke, ki ukinja položaj častnega predsednika, od katerega se je moral Jean-Marie Le Pen tako posloviti.

nazaj na vrh