Konservativci imajo proste roke pri reformi sodstva na Poljskem

foto: Łukasz Golowanow / Wikipedia foto: Łukasz Golowanow / Wikipedia

Poljska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) je v torek v Nacionalni sodni svet izvolila svoje predstavnike in tako prevzela nadzor nad njim, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poljski parlament, v katerem ima PiS večino, je tudi sprejel zakon, ki bo omogočil degradacijo častnikov iz obdobja komunizma.

 

Glasovanje v parlamentu o nacionalnem sodnem svetu je celotna opozicija bojkotirala. Prav tako ni predlagala svojih kandidatov za ta nadzorni organ za neodvisnost sodstva, ker je prepričana, da ta način volitev članov sodnega sveta ta organ podreja politiki.

"Namesto neodvisnega sodnega sveta smo priča koncu delitve oblasti," je dejal nekdanji minister za pravosodje Borys Budka, član opozicijske Državljanske platforme.

Parlament vseh 15 članov Nacionalnega sodnega sveta imenuje v skladu z lani sprejeto pravosodno reformo. Pred tem so člane imenovali sodniki.

Minister za pravosodje Zbigniew Ziobro je poudaril, da ima ta nadzorni organ za neodvisnost sodstva "korenine v času komunizma" in da so ga vodile elite oz. ljudje, ki so na položajih že iz časov komunističnega režima. Po njegovih besedah Nacionalni sodni svet "ni storil ničesar, da bi iz svojih vrst izločil morilce v sodniških haljah, ki so poljske domoljube v stalinističnih procesih v 50. letih prejšnjega stoletja obsodili na smrt".

A eden od odhajajočih članov sodnega sveta, sodnik Waldemar Zurek, je reforme označil za strašljive. Kot je dodal, "vsi ti zakoni spreminjajo ustavo brez potrebne ustavne večine". Izrazil je tudi zaskrbljenost nad predvideno disciplinsko komisijo Nacionalnega sodnega sveta, ki bo po njegovem imela nalogo, da se znebi sodnikov, ki niso podrejeni vladajoči stranki.

PiS trdi, da je nova zakonodaja nujna za boj proti korupciji. A Evropska unija je kritična do pravosodnih reform na Poljskem in je zaradi očitnih tveganj resnih kršitev vladavine prava decembra lani prvič predlagala sprožitev sedmega člena pogodbe EU proti Poljski.

Poljski parlament je v torek tudi sprejel zakon, po katerem bodo lahko vsem, ki so med letoma 1943 in 1990 služili v poljski vojski in so delovali v nasprotju z nacionalnim interesom, odvzeli čin. Po poročanju AFP bo ta ukrep veljal tako za žive kot tudi že pokojne pripadnike vojske.

"Ali želimo živeti v še eni komunistični Poljski ali neodvisni Poljski," je poslance vprašal minister za obrambo Mariusz Blaszczak. "Mi želimo živeli v svobodni Poljski. Zato ne bomo sprejeli sovjetskih generalov," je dodal, poslanci PiS pa so njegovo izjavo pospremili z vzkliki: "Dol s komunisti".

Poslanec opozicijske Moderne stranke Krzystof Mieszkowski je novo zakonodajo označil za politično nekrofilijo.

nazaj na vrh