Južnokorejski predsednik: Čas še ni zrel za srečanje

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Južnokorejski predsednik Moon Jae-in Južnokorejski predsednik Moon Jae-in Twitter

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in meni, da čas še ni zrel za srečanje med voditelji Južne in Severne Koreje. "Obstaja veliko upanje glede vrha Sever-Jug, a menim, da je to nekoliko prenagljeno," je v medijskem središču zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu dejal Moon.

 

Kot je nadaljeval, je tako prezgodaj tudi govoriti o tem, ali in kdaj bi sprejel vabilo v severnokorejsko prestolnico Pjongjang. "Čakamo na to, da bo dialog med Južno Korejo in Severno Korejo vodil k pogovorom med ZDA in Severno Korejo ter tudi k jedrski razorožitvi," je novinarjem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še povedal Moon.

Moon je minuli teden prejel vabilo severnokorejskega voditelja Kim Jong-una na srečanje v Pjongjangu. Predala mu ga je Kimova mlajša sestra Kim Yo-yong, ki je Južno Korejo obiskala kot del visoke delegacije, ki se je udeležila olimpijskih iger v sosednji državi.

Nad Severno Korejo visijo številne sankcije Varnostne sveta ZN v zvezi z njenim jedrskim in raketnim programom, v okviru katerega je izolirana država lani izvedla več poskusov.

Washington vztraja, da mora Pjongjang narediti konkretne korake v smeri razorožitve, preden bi se lahko začeli kakršnikoli pogovori, Moon pa je dolgo vztrajal pri tesnejšem sodelovanju v prizadevanjih, da bi Severno Korejo spravili za pogajalsko mizo.

Kot je danes dejal Moon, se je na olimpijskih igrah izkazalo, kako pomemben je pogovor med Washingtonom in Pjongjangom. "Splošno strinjanje glede potrebe po dialogu med ZDA in Severno Korejo postopoma narašča," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

nazaj na vrh