ICC bo preiskoval vojno proti drogam na Filipinih

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Haaško Mednarodno kazensko sodišče (ICC) Haaško Mednarodno kazensko sodišče (ICC) Twitter

Haaško Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je filipinsko vlado obvestilo, da bo preiskalo izvensodne poboje v okviru kampanje proti nezakoniti trgovini z drogami na Filipinih. Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki je sprožil to kampanjo, je pozdravil preiskavo. ICC je sprožil tudi preiskavo nasilja nad protestniki v Venezueli.

 

"Našo misijo v Haagu so obvestili, da je urad tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča sprožil preliminarno preiskavo domnevnih dejanj, povezanih s kampanjo proti nezakonitim drogam," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Dutertejev tiskovni predstavnik Harry Roque.

Uvedbo preiskave je kasneje potrdila tudi glavna tožilka ICC Fatou Bensouda.

"Predsednik pozdravlja preliminarno preiskavo, saj ima dovolj obtožb," je povedal Roque po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Poudaril je, da je Duterte pripravljen priti pred sodišče, če se bo postopek nadaljeval. "Če bo treba, se bo osebno zagovarjal in prišel pred ICC," je pojasnil Rogue.

Vendar pa je izpostavil, da ta preiskava ni uradna preiskava in da je njen cilj zgolj "določiti, če obstaja utemeljena osnova za nadaljevanje s formalnim postopkom". Ocenil je, da gre za potrato časa in virov sodišča.

Primera proti predsedniku samemu ni, ker je kampanja proti nezakoniti trgovini z drogami "izraz policijske moči pri soočanju s škodljivim problemom trgovine z drogami na Filipinih", je dodal tiskovni predstavnik. "Kot suverena država imajo Filipini odgovornost, da zaščitijo trenutne in prihodnje generacije z učinkovitim naslavljanjem groženj varnosti in blaginji, kot je širjenje nezakonitih drog," je še povedal.

Filipinski odvetnik Jude Sabio je sicer aprila lani na ICC vložil tožbo proti predsedniku Rodrigu Duterteju in enajstim drugim uradnikom. Danes je sporočil, da je "navdušen". "Duterte in njegova kohorta se mora vsaj soočiti s preliminarno preiskavo, ki je uvod v uradno kazensko preiskavo," je povedal in dodal, da "upa, da bodo uspeli premagati to prvo oviro in da bo ICC za Duterteja in njegove sodelavce izdal nalog za aretacijo".

Predsednikovi kritiki uvedbo preiskave vidijo kot prvi korak pri iskanju odgovornosti vlade in iskanju pravice za žrtve vojne proti drogam. "Ob takšnem razvoju mora Duterte spoznati, da ni nad zakonom," je povedal opozicijski senator Antonio Trillanes.

Med julijem 2016 in 17. januarjem letos je bilo v vojni proti tihotapcem drog po uradnih podatkih ubitih 3987 ljudi. Nevladna organizacija Human Rights Watch medtem ob sodelovanju z lokalnimi skupinami za človekove pravice ocenjuje, da je umrlo do 13.000 ljudi.

Bensouda je sicer danes sporočila še, da je sodišče uvedlo tudi preliminarno preiskavo nasilja nad protivladnimi protestniki v Venezueli. Preiskovali bodo nasilje venezuelskih varnostnih sil nad protestniki od aprila lani.

Spomladi in poleti 2017 se je vsak dan skoraj 10.000 protestnikov zbralo na protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru, ki je odvzel pooblastila parlamentu, v katerem je večino prevzela opozicija in ga skušala odstaviti. Vzpostavil je posebno ustavodajno skupščino, v kateri imajo večino njegovi podporniki.

Na protestih je policija uporabila prekomerno nasilje, aretirali pa so več tisoč nasprotnikov opozicije. Poleg tega so jih v priporu zlorabljali. Več kot 120 ljudi je v izgredih umrlo. ICC bo zdaj te domnevne zločine preiskal. Na podlagi preliminarne preiskave pa lahko uvede uradno kazensko preiskavo.

nazaj na vrh