Guverner nemške centralne banke poziva h končanju kriznih ukrepov ECB

Sedež ECB Sedež ECB

Guverner nemške centralne banke Jens Weidmann je prepričan, da bi Evropska centralna banka (ECB) morala skleniti obdobje kriznih ukrepov, ko z nizkimi obrestnimi merami in odkupovanjem obveznic spodbuja gospodarsko rast. "Takšna normalizacija razmer mora biti priložnost za pripravo na naslednjo krizo," je dejal v govoru na Dunaju.

Okrevanje gospodarstva območja evra, ki je lani beležilo 2,3-odstotno gospodarsko rast, ne bo večno trajalo, zato se je treba pripraviti na spremembe, je Weidmann dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Guvernerji, ki sestavljajo svet ECB, se sicer že nekaj časa pripravljajo na spremembe denarne politike. Od januarja so med drugim prepolovili obseg sredstev, namenjen za odkup obveznic, in sicer na 30 milijard evrov.

Kljub temu, da ne vidijo več veliko razlogov za takšno pomoč gospodarstvu, pa bodo s temi odkupi nadaljevali vsaj do septembra, da na trgih ne bi povzročili prevelikih pretresov. Še dalj časa naj bi ECB vztrajala pri nizkih obrestih merah.

"Trgi prvo zvišanje obrestnih mer pričakujejo sredi prihodnjega leta, kar najbrž ni povsem nerealistično pričakovanje," je danes ocenil Weidmann, ki ga sicer mnogi vidijo kot naslednika predsednika ECB Maria Draghija.

nazaj na vrh