Generalni inšpektor nemške vojske: Rusija je največja grožnja za Evropo

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Eberhard Zorn (foto: Twitter) Eberhard Zorn (foto: Twitter)

Generalni inšpektor nemške vojske Eberhard Zorn je v današnjem pogovoru za nemške medije ocenil, da Rusija predstavlja največjo grožnjo za mir v Evropi. "Kar zadeva Evropo, dejstva govorijo sama zase," je dejal Zorn in pri tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa omenil rusko zasedbo polotoka Krim ter razmere na vzhodu Ukrajine.

 

Omenil je tudi napad z živčnim strupom na bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji ter izstop Rusije iz ameriško-ruske pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). "Vse to skupaj prinaša svojevrstno kakovost," je dejal Zorn, ki je v luči ruskega odstopa od INF pozval k novim svetovnim prizadevanjem za jedrsko razorožitev.

"Če predvidevamo, da bo ta pogodba (INF) v celoti propadla, me skrbi, kako bo naprej z raketami srednjega dosega. Po mojem mnenju bi morali sprejeti nov režim nadzora nad oborožitvijo, v katerega morajo biti vključeni vsi, tako Rusija kot ZDA in Kitajska," je še dejal generalni inšpektor nemške vojske.

nazaj na vrh