FBI aretiral Hashera Jallala Taheba, ki je načrtoval napad na Belo hišo

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je v sredo v Atlanti aretiral 21-letnega Hashera Jallala Taheba. (foto: Twitter) Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je v sredo v Atlanti aretiral 21-letnega Hashera Jallala Taheba. (foto: Twitter)

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je v sredo v Atlanti aretiral 21-letnega Hashera Jallala Taheba iz Georgie, ki je nameraval napasti Belo hišo s protitankovsko raketo. Taheb sicer ni bil povezan s terorističnimi organizacijami, o napadu pa je govoril policijskemu informatorju, ki ga je spremljal od oktobra lani.

 

Aretirali so ga med posebno lažno operacijo, ko je mislil, da se bo srečal z nekom, ki mu bo v zameno za avtomobil predal eksploziv. Scenarij so pripravili agenti FBI. Taheb je napad pripravljal v svoji glavi. Želel naj bi sicer potovati na območje pod nadzorom skrajne sunitske Islamske države (IS), vendar to ni bilo izvedljivo, ker nima potnega lista.

FBI je nanj postal pozoren, ko so ga sosedje slišali, da se jezi na ZDA in Izrael ter hvali IS. FBI mu je zato dodelil informatorja, ki ga je pri tem vzpodbujal. Mladenič je razmišljal, da bi bilo lepo napasti Belo hišo, Kip svobode v New Yorku in še kakšno drugo odmevno tarčo, s katero bi se zapisal v zgodovino.

Informatorju se je kasneje pridružil še agent FBI, ki se je predstavljal kot somišljenik in skupaj so razpravljali, kaj napasti in kako to izvesti. Taheb se ni zavedal, da ga vodita v past vse do srede, ko so mu nataknili lisice in se je njegova "teroristična kariera" končala.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.