Bruselj za pocenitev čezmejnih plačil po celotni EU Izpostavljeno

foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Evropska komisija je včeraj predlagala pocenitev čezmejnih plačil v evrih v celotni EU. Po sedanjih pravilih lahko prebivalci ali podjetja evrskega območja transakcije v evrih v svoji ali drugi državi članici evrskega območja opravljajo pod enakimi pogoji, komisija pa bi to razširila tudi na preostale članice unije.

 

Vsi potrošniki in podjetja bi tako lahko v celoti izkoristili prednosti enotnega trga pri pošiljanju denarja, dvigu gotovine ali plačilih v tujini, so sporočili iz Bruslja. Vsa čezmejna plačila v evrih znotraj EU, vendar zunaj evrskega območja, bi stala enako kot domača plačila v lokalni uradni valuti.

Trenutne zajetne pristojbine so ovira za enotni trg, saj ustvarjajo ovire za čezmejne dejavnosti gospodinjstev in podjetij, zlasti malih in srednjih. To ustvarja veliko vrzel med prebivalci evrskega območja, ki izkoriščajo prednosti enotne valute, in prebivalci zunaj evrskega območja, ki lahko poceni transakcije opravijo le znotraj svoje države, so poudarili v komisiji.

Najpomembnejši del predloga zato navaja, da so pristojbine, ki se zaračunajo za čezmejna plačila v evrih, enake, kot bi bile za enakovredna domača plačila v lokalni valuti. To bo znižalo pristojbine na nekaj evrov ali celo centov. Čezmejni kreditni prenos v evrih iz Bolgarije bo na primer stal enako kot kreditni prenos v domačih bolgarskih levih, poudarjajo v Bruslju.

Poleg tega je komisija danes predlagala več preglednosti in konkurence za storitve na področju pretvorbe valut, če potrošniki kupujejo blago ali storitve v valuti, ki ni njihova. Trenutno potrošniki običajno niso obveščeni o stroških transakcije, ki vključuje pretvorbo valute, ali pa zanje sploh ne vedo.

Zato bo predlog vseboval zahtevo, da bodo morali biti potrošniki v celoti obveščeni o stroških pretvorbe valute, preden opravijo takšno plačilo (npr. plačilo s kartico v tujini, naj gre za dvig gotovine na bankomatih ali plačilo s kartico na prodajnem mestu ali prek spleta). To pomeni, da bodo lahko pošteno primerjali stroške različnih možnosti pretvorbe. Evropski bančni organ bo zadolžen za pripravo potrebnega regulativnega tehničnega standarda, da bi se omogočila ta večja preglednost.

Zakonodajni predlog bo komisija v sprejetje predložila Evropskemu parlamentu in Svetu EU v sprejetje.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.