Avstrija se glede vračanja prosilcev za azil zanaša na Seehoferjeva zagotovila

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Avstrija se glede vprašanja vračanja prosilcev za azil zanaša na zagotovila nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja po četrtkovih pogovorih na Dunaju, je danes poudaril avstrijski kancler Sebastian Kurz v odzivu na migracijski dogovor nemške vlade.

Seehofer je v četrtek na Dunaju zatrdil, da se bo Nemčija osredotočila na vračanje prosilcev za azil v Grčijo in Italijo ter da Avstrija ne bo prevzemala odgovornosti za prosilce za azil, za katere ni odgovorna.

Nemška koalicija je nato v četrtek zvečer dosegla dogovor, ki še vedno dopušča možnost vračanja prosilcev za azil v Avstrijo, čeprav so po veljavnih pravilih zanje odgovorne druge države.

Kurz je o tem danes dejal, da se je Nemčija v prizadevanjih za zajezitev sekundarnih migracij očitno odločila za nacionalne ukrepe, da to jemljejo na znanje in da je dobrodošlo, da se v Berlinu lotevajo tega problema, na katerega Dunaj že dolgo opozarja.

Obenem je izpostavil, da verjamejo nemškemu notranjemu ministru, ki je v četrtek na Dunaju v pogovorih z avstrijsko vlado in tudi za medije jasno povedal, da Nemčija v Avstrijo ne bo vrnila nobenega prosilca za azil, za katerega ta ni odgovorna.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na novinarski konferenci s Kurzem izpostavil, da se strinja s tem, kar je bilo dogovorjeno v četrtek na Dunaju.

Kurz in Seehofer sta v četrtek na Dunaju tudi poudarila, da želita njuni državi v sodelovanju z Italijo zapreti sredozemsko migracijsko pot, o čemer bodo prihodnji teden v Innsbrucku razpravljali notranji ministri Nemčije, Avstrije in Italije.

Nemški notranji minister je sicer izpostavil tudi, da se je treba z Grčijo in Italijo o vračanju prosilcev za azil še dogovoriti, ter opozoril, da bo, če pogajanja ne bodo uspešna, treba premisliti tudi o drugih ukrepih.

Seehofer, predsednik Krščansko-socialne unije (CSU), bavarske sestre Krščansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, v prizadevanjih za čim boljši rezultat na jesenskih volitvah na Bavarskem v boju z desno Alternativo za Nemčijo (AfD), ki vodi ostro protimigracijsko politiko, tudi sam zaostruje migracijsko retoriko in maje vlado.

Nemška politična kriza zaostruje odnose z Avstrijo in nasploh krepi živčnost v uniji, kjer se pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto stopnjuje zaskrbljenost, da bo neučinkovitost unije pri reševanju migracijskih problemov okrepila protievropske in avtoritarne sile.

nazaj na vrh