Avstrija razmišlja o uvedbi nadzora na avstrijsko-slovenski meji Izpostavljeno

foto: Twitter foto: Twitter

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so na ministrstvu za zunanje zadeve zaključili izredni sestanek, saj Avstrija razmišlja o uvedbi nadzora na avstrijsko-slovenski meji, po vzoru na režim, ki ga je Avstrija sama uvedla na meji z Italijo (Hrvaška pa na meji s Slovenijo).

 

Danes opoldne je avstrijska veleposlanica v Ljubljani ga. Sigrid Berka, v pogovoru z Andrejem Šterom dejala, da Avstrija z zaskrbljenostjo opaža, da Slovenija tistih svojih državljanov, ki prihajajo iz Italije, ne usmerja niti v karanteno niti v samo-izolacijo. In če se ne bo to spremenilo, avstrijska stran razmišlja o uvedbi nadzora na avstrijsko-slovenski meji.

Zunanji minister v odstopu Miro Cerar je o sestanku pisno obvestil predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca in opozoril, da  jeMadžarska, ki je danes ob polnoči uvedla nadzor na slovensko-madžarski meji,  z vladnim dekretom določila, da na Madžarsko ne morejo vstopiti osebe, ki niso madžarski državljani in prihajajo iz kriznih območij. Kot krizno območje so določili tudi celotno območje Italije. Zato ob meji z Madžarsko na slovenski strani ostajajo številni državljani Romunije, Bolgarije, Turčije, ki se želijo vrniti v domovino, a jim Madžarska (pa tudi Hrvaška) ne dovoli vstopa.

nazaj na vrh